Essent importeert fysiek groen gas in 2017

Essent gaat als eerste energieleverancier van Nederland beginnen met het fysiek importeren van groen gas. Het energiebedrijf is van mening dat de vraag naar groen gas toeneemt in Nederland.  Het groene gas wordt onder andere uit tuinafval, mest en rioolslib gewonnen. Door verschillende vergistingsprocessen ontstaan gassen die vervolgens als brandstof kunnen dienen. De vraag naar deze groene gassen neemt zo sterk toe dat de groengasproductie in Nederland niet meer op eigen kracht in de vraag kan voorzien.

Groen gas uit het buitenland

Daarom kijkt Essent nu over de Nederlandse landsgrenzen heen om groen gas uit andere landen te halen. De energieleverancier haalt het groene gas en de bijbehorende certificaten binnenkort uit het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk zijn namelijk afspraken gemaakt met meerdere biomassacentrales. Recent is de import al getest en afgelopen week is de eerste echte levering van begonnen. Dit maakte een woordvoerder van Essent bekend.

Vraag naar groen gas

Ieder jaar zal er in totaal ongeveer 20 miljoen kuub Brits groen naar Nederland wordem getransporteerd. Op dit moment wordt er ieder jaar in Nederland ongeveer 80 miljoen kuub groen gas geproduceerd. Daarvan neemt Essent ongeveer een kwart voor haar rekening. Volgens Essent is de vraag naar groen gas in Nederland momenteel circa 100 miljoen kuub per jaar. Daarom is er meer groen gas nodig om in deze vraag te voorzien.

Waarom wordt er te weinig groen gas gemaakt in Nederland? 

Er wordt te weinig groen gas geproduceerd in Nederland.  Tim van Wijnen van Essent geeft aan dat er in Nederland eenvoudig genoeg te weinig grondstoffen in beschikbaar zijn om voldoende groen gas van te produceren. Naar verwachting zal het aantal productielocaties van groen gas in Nederland niet in gelijke tred oplopen ten opzichte van de vraag naar groen gas in de toekomst.  Dit benoemd Tim Wijnen van Essent in een persverklaring.

Het is daarom volgens van Wijnen belangrijk om groen gas te importeren uit betrouwbare landen rondom Nederland. Door dit te doen kan Essent ook in de toekomst voldoende groen gas leveren aan Nederlanders. Er zijn naast consumenten ook verschillende grote bedrijven die belangstelling hebben getoond in groen gas. Aan het begin van 2017 had Essent al een overeenkomst gesloten met NS en ProRail. De komende jaren zal Essent de kantoren, stations en wissels gaan verwarmen met groen gas.