Europese Commissie tevreden over maatregelen Gazprom voor doorverkoop gas in 2017

Gazprom had korte tijd geleden nog een conflict over de gaslevering en verkoop aan acht EU-landen maar dat lijkt nu ten einde te komen. In oktober had Gazprom-topman Alexander Medvedev al beloofd om met een plan te komen waarmee een einde gemaakt zou worden aan het conflict dat deze grote aardgasleverancier met een aantal Europese landen heeft. De vrije doorstroom van gas moest worden bevorderd ook de doorverkoop van gas moest beter worden geregeld.

Het lijkt er op dat de Europese Commissie van Gazprom positieve berichten heeft gekregen. De Europese Commissie is namelijk tevreden over de maatregelen die Gazprom gaat treffen de komende tijd. Zo wordt de foorverkoop van gas in Centraal- en Oost-Europa tegen concurrerende prijzen te gegarandeerd. Dit heeft Vestager maandag 13 maart 2017 in Brussel bekend gemaakt.

De commissie is de afgelopen jaren kritisch gaan kijken naar Gazprom. Dit grote Russische aardgasbedrijf zou haar invloed op de markt mogelijk misbruiken. De EU heeft de wens uitgesproken dat Gasprom haar gasleveringen meer gaat uitvoeren in de richtlijnen en de regels van de Europese Unie. Het lijkt er op dat er op dat de voorstellen van Gazprom een toekomstgerichte oplossing zijn die in lijn is met deze EU-regels volgens Vestager. De gasprijzen zullen weer verlaagd worden. Daarnaast kan Gazprom zich niet verder niet verder beroepen op rechten op de gas-infrastructuur. Bovendien zal het gasbedrijf de grensoverschrijdende doorverkoop van gas gaan faciliteren.