Koeweit wil reductie olieproductie verlengen in 2017

Koeweit heeft aangegeven voorstander te zijn van een verlenging van de huidige productieverlaging. Deze huidige afspraak voor de productieverlaging zijn gemaakt door het oliekartel OPEC en andere grote olieproducenten zoals Rusland. Volgens het OPEC-lid Koeweit is er meer tijd nodig om de olieprijs op de oliemarkt te ondersteunen en in balans te brengen. Vraag en aanbod van olie moeten weer in evenwicht komen.

Olieproductie verlaagd

Sinds begin 2017 heeft de OPEC samen met niet-leden die veel olie produceren zoals Rusland de olieproductie verlaagd. Op die manier trachten deze landen het overaanbod van olie op de oliemarkt te beperken en de olieprijs weer te laten stijgen. De huidige afspraak met betrekking tot de verlaging van de olieproductie loopt tot en met de maand juni 2017. De vraag is of deze afspraak verlengd moet worden in het belang van de oliemarkt.

Koeweit

Koeweit heeft nu voorgesteld om die periode te verlengen. De reden daarvoor is  dat de olieprijzen ook begin 2017 nog steeds laag blijven in de wereld. Dit heeft de olieminister van de olieminister van de Golfstaat benoemd. Naast Koeweit hebben ook de OPEC-leden Irak en Angola aangegeven dat zij ook bereid zijn om de periode van de productieverlaging te verlengen. Niet elk lid van de OPEC zal hier echter meteen voorstander van zijn. Iran ging namelijk met de grootste moeite akkoord met de verlaging van de olieproductie.

Saudi-Arabie

Saudi-Arabië is het belangrijkste lid van het OPEC-oliekartel en heeft zich nog niet duidelijk voor of tegen een verlenging van de huidige productieverlaging uitgesproken. Wel heeft het land de deur op een kier voor een verlenging van de huidige afspraken. Eerder hadden de Saudi’s juist gesteld het niet nodig te vinden om de periode van de productieverlaging te verlengen.

Amerika

Wereldwijd neemt de productieverlaging van olie nauwelijks af. Dit komt onder andere omdat Amerika en andere olieproducerende landen, die niet lid zijn van de OPEC, hun productie van olie hebben verhoogd. Amerika produceert veel olie uit schalielagen, dit wordt ook wel schalieolie genoemd. Verder werd onlangs bekend gemaakt dat in Alaska een nieuw enorm olieveld is gevonden. Amerika kan de komende jaren nog volop olie produceren en dat terwijl de olieproductie al heel  hoog is in dat land. Ook de voorraad olie is enorm in Amerika.