Europese Commissie akkoord met miljardeninvestering in batterijproductie vanaf 2019

De Europese Commissie heeft afgelopen maandag ingestemd met een totale investering van 3,2 miljard euro die gebruik zal worden voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame batterijen. Deze duurzame batterijen kunnen dan in de toekomst worden gebruikt in elektrische voertuigen. Er wordt de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar lithiumbatterijen voor elektrische auto’s.

In Europa willen verschillende landelijke overheden ook investeren in deze ontwikkeling. De 3,2 miljard euro is van verschillende landen afkomstig. De landen België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Zweden en Italië gaan mee doen aan het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe duurzame batterijen. Gezamenlijk denken de zeven lidstaten naast het miljardenpakket nog eens 5 miljard euro te kunnen ontvangen vanuit private investeringen.

Het project dat door de zeven landen zal worden bekostigd zal onderdeel uitmaken van Europese Batterij Alliantie (EBA). Dit is een Europees project een tijd geleden door de Europese Unie is opgericht. De doelstelling van het project is het ontwikkelen van Europese batterijtechnologie zodat Europa minder afhankelijk is van de ontwikkeling van autobatterijen uit Azië en Noord-Amerika.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris Mededinging, geeft aan dat het ontwikkelen van batterijen voor Europa van strategisch belang is. Het ontwikkelen van nieuwe duurzame batterijen is van groot belang voor de toekomst van schoon vervoer in Europa. Daarnaast kan het ontwikkelen van nieuwe batterijen ook een impuls geven aan de werkgelegenheid en technologisch voordeel opleveren op de wereldmarkt.