Toyota roept miljoen auto’s terug in 2018 vanwege gevaar voor kortsluiting

Autoproducent Toyota heeft een grote terugroepactie in gang gezet. Het gaat hierbij om de Toyota modellen Prius en C-HR modellen. Er zou een defect aanwezig zijn waardoor er een kans bestaat op kortsluiting en een brand tengevolge van deze kortsluiting. Het zou wereldwijd om ongeveer een miljoen voertuigen gaan. In Nederland worden totaal 8.758 auto’s teruggeroepen waarvan 7.483 van het model CH-R.

Ook plug-in hybrides
Volgens Toyota gaat het gaat om 1,03 miljoen voertuigen die gefabriceerd zijn in de periode tussen juni 2015 en mei 2018. Daarbij gaat het ook om de plug-in hybride Prius. Een plug-in hybride is een auto die gedeeltelijk wordt voorbewogen doormiddel van een verbrandingsmotor waarin fossiele brandstof wordt verbrand. Daarnaast wordt een plug-in hybride ook voortbewogen doormiddel van een elektrisch aangedreven motor. Daarvoor is een plug-in hybride uitgerust met een groot aantal accu’s die doormiddel van een stekker (plug) worden opgeladen.

Technisch probleem
Er is een technisch probleem geconstateerd in de voertuigen die worden teruggeroepen. Er kan slijtage optreden aan de bescherming rondom bepaalde elektrische kabels. Daardoor kunnen kabels kortsluiting veroorzaken. Dze kortsluiting kan zorgen voor vonken en brand veroozaken. Het gaat hierbij om draden die zijn aangesloten op de vermogensregelaar. Deze bedrading kan door de slijtage voor kortsluiting zorgen. Daarom moet deze bedrading worden verangen. Ongeveer de helft van alle voertuigen die terug naar de werkplaats moeten, zijn verkocht in Japan verkocht. Dit heeft een woordvoerder tegenover persbureau Reuters verklaard. In Amerika zou het gaan om 192.000 voertuigen van het type Prius.