Elektrische varianten voor alle Toyota-automodellen in 2025

De Japanse automaker Toyota legt net als verschillende andere automerken ook een belangrijke nadruk op de ontwikkeling van elektrische auto’s. Het bedrijf wil in 2025 van al haar automodellen ook elektrische varianten beschikbaar voor de markt hebben. De verkoop van elektrische auto’s moet volgens Toyota de komende jaren flink omhoog.

Elektrische auto’s en plug-in hybrides
In het jaar 2030 moeten volgens Toyota meer dan 5,5 miljoen stekkerauto’s worden verkocht. Stekkerauto’s zijn in feite auto’s die doormiddel van een stekker (plug) opgeladen kunnen worden aan bijvoorbeeld een laadpaal of ander elektrisch oplaadsysteem. Onder de 5,5 miljoen stekkerauto’s tekent Toyota ook de zogenaamde plug-in hybrides. De plug-in hybride is een auto die naast een accupakket en een stekker ook is uitgerust met een verbrandingsmotor. In feite is een plug-in hybride dus zowel een elektrische auto als een brandstofauto in één.

Emissievrije auto’s
Van de 5,5 miljoen stekkerauto’s zouden meer dan een miljoen volledig emissievrij moeten rondrijden aldus de ambitie van Toyota. Tegen 2020 zou Toyota ongeveer tien van dergelijke emissievrije modellen in productie te hebben. Er moet echter nogal wat gebeuren voordat al deze ambities werkelijkheid worden. Dat gaat meestal veel geld en tijd kosten. Toyota heeft voor haar strategie een investering van 13,3 miljard dollar beschikbaar gesteld tot en met 2030. Net al andere automerken gaat Toyota ook de samenwerking opzoeken met andere technologiebedrijven. Zo gaat Toyota samenwerken met Panasonic op het gebied van de ontwikkeling van accu’s voor elektrische auto’s en plug-in hybrides.