Honda roept 21 miljoen auto’s terug in 2016

Het bedrijf Honda Motor zal in 2016 in totaal 21 miljoen auto’s terugroepen naar de garage. Deze terugroepactie wordt uitgevoerd om de airbags van de desbetreffende auto’s te vervangen. De terugroepactie werd op vrijdag 13 mei 2016 bekend gemaakt door Honda. Op dezelfde dag werden ook de jaarcijfers van Honda gepubliceerd. Honda is de op twee na grootste autofabrikant van Japan.

Takata
De airbags die zijn ingebouwd in de Honda voertuigen zijn gemaakt door het Japanse bedrijf Takata. Er is echter sprake van een defect in de airbags. Dit defect zorgt er voor dat de airbags kunnen exploderen. Deze explosie zorgt er voor dat er deeltjes van metaal en plastic door de auto heen geschoten kunnen worden waardoor de inzittenden beschadigd en verwond kunnen worden.

Levensgevaarlijk
De airbags zijn levensgevaarlijk. Als deze airbags exploderen bestaat de kans dat mensen overlijden. Er zijn volgens bepaalde bronnen al meer dan tien mensen overleden door de explosie van de airbags. Honda is niet het enige bedrijf dat problemen met de airbags van Takata. Ook Nissan, Toyota, Volkswagen en Daimler gaan auto’s terughalen omdat daar eveneens de defecte airbags zijn ingebouwd van Takata.

Terugroepactie in Nederland
Het is onduidelijk of er in Nederland ook auto’s worden teruggeroepen door Honda. Het bedrijf kon dat nog niet aangeven. De terugroepactie kost veel geld. Daardoor is het bedrijfsresultaat van Honda gedaald. Eind maart van afgelopen gebroken boekjaar daalde de winst van de autoproducent met een derde. De winst kwam uit op 344,5 miljard yen. Dit is ruim 2,8 miljard euro.

Reactie van Technisch Werken
Dit soort acties zijn zeer schadelijk voor autoproducenten. Feitelijk ligt de oorzaak niet bij Honda al is de autoproducent wel verantwoordelijk voor de auto’s die onder dat merk geproduceerd zijn. De auto’s hadden airbags van een toeleverancier. Deze airbags moeten uiteraard wel zijn getest. Desondanks kunnen er fouten ontstaan maar fouten die levens eisen zijn onverantwoord.