Toename huishoudens met restschuld 2014

In 2013 is het aantal huishoudens met problemen met betrekking tot het financieren van restschulden gestegen. Vorig jaar hebben 4500 mensen een restschuld overgehouden nadat ze hun woning hadden verkocht. Dit nieuws schreven de ministers Dijsselbloem en Blok aan de Tweede Kamer. In 2012 was het aantal mensen dat aan een woningverkoop een restschuld overhield nog 3700. Deze gegevens werden door de ministers naar buiten gebracht op basis van gegevens die ze hebben ontvangen van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De 4500 mensen met een restschuld in 2013 na en gedwongen woningverkoop hebben geen gebruik kunnen maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Het aantal woningverkopen met verlies in 2013 is nog hoger wanneer men de woningverkopen optelt waarbij gebruik werd gemaakt van de NHG-garantie. De gemiddelde restschuld voor de gedwongen woningverkopen zonder NHG-garantie was 60.000 euro.

Huizen ‘onder water’
De daling van de gemiddelde huizenprijzen zorgen er voor dat veel mensen een hogere hypotheek hebben dan de daadwerkelijke actuele verkoopwaarde van hun huis. Deze huizen staan ‘onder water’. Dit is op zich geen probleem als de woning niet verkocht hoeft te worden. Pas bij een gedwongen verkoop van de woning wordt duidelijk dat er een restschuld ontstaat. Deze restschuld kan worden afgedekt door het waarborgfonds van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is echter alleen mogelijk als de woning onder de voorwaarden van de NHG-garantie is aangeschaft. In het jaar 2012 was het totale aantal woningen die onder water stonden 800.000. Doordat de huizenprijzen verder zijn verlaagd in 2013 is het aantal woningen dat onder water staat gestegen naar 950.000.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt is nog niet hersteld. Er ontstaat echter wel een toenemende vraag naar woningen. Het aantal bezichtigingen van woningen neemt toe. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met het toenemende consumentenvertrouwen op de woningmarkt. De prijzen gaan door de stijgende belangstelling voor woningen nog niet omhoog. Ook de woningbouw merkt slechts een klein herstel. De verwachting is dat in 2014 het herstel in de woningverkoop en de woningbouw zal voortzetten. Dit is een positief bericht waardoor het consumentenvertrouwen alleen maar zal toenemen. Dit consumentenvertrouwen heeft ook zijn uitwerking op de overige binnenlandse bestedingen. Deze bestedingen gaan omhoog waardoor ook het bedrijfsleven profiteert.