Technologiehub in Saudi-Arabië vanaf 2018?

Saudi-Arabië is een land dat grotendeels afhankelijk is van de olieopbrengst als het gaat om de inkomsten. De olieproductie heeft het land altijd veel geld opgeleverd. Nu de olieprijs laag is en de olieproductie bovendien nog wordt bevroren is het land op zoek naar andere inkomstenbronnen. Op dit moment kijkt het land naar mogelijkheden voor een technologiehub.

Focus op technologie
Kroonprins Mohammed bin Salman heeft de focus gelegd op de ontwikkeling van technologie in zijn land. Daarvoor heeft het land partners nodig. Alphabet is op dit moment een interessante gesprekspartner voor het olieproducerende land. Het Google-moederbedrijf is met het Saudische staatsoliebedrijf Aramco in gesprek. Samen bespreken ze de mogelijkheid om een technologiehub in Saudi-Arabië aan te leggen.

Datacenters
De technologiehub zal moeten bestaan uit verschillende datacenters. Dit heeft Alphabet onder andere aangegeven. De datacenters zullen echter nog gebouwd moeten worden. De zakenkrant The Wall Street Journal had donderdag 1 februari 2018 bericht gegeven over de gesprekken. Hiervoor zou de zakenkrant informatie hebben gekregen van niet nadergenoemde bronnen. De ontwikkeling van een technologiehub is een verstandige keuze, althans zo lijkt het. Er zijn anno 2018 nog vrijwel geen datacenters in het Midden-Oosten. Begin 2018 zou Amazon een overeenkomst hebben gesloten voor het bouwen van drie datacenters in Saudi-Arabië. Amazon heeft daarnaast plannen om een datacenter in Bahrein te bouwen. Er worden inmiddels al maanden gesprekken gevoerd over een mogelijke technologiehub.

Wat is een technologiehub?
Een technologiehub of technoligie hub is in feite een soort technologische infrastructuur waarbij het transport en de opslag van data centraal staan. Het woord ‘hub’ is Engels en kan men in het Nederlands vertalen met ‘naaf’. In feite bedoelt men daarmee de naaf in het fietswiel. Dit is het middelpunt van de spaken van een wiel. Een technologiehub houdt in dit verband in dat er een technologisch middelpunt wordt gecreëerd in een technologische infrastructuur. Saudi-Arabië overweegt dus om een technologisch middelpunt te vormen in het Midden-Oosten. Bij een technologiehub heeft men het met name over data en supercomputers die gezamenlijk een enorm netwerk vormen. Als deze plannen werkelijkheid worden dan zou er een nieuw technologisch bedrijf kunnen ontstaan met een beursnotering in Saudi-Arabië.