Generatorenfabriek Ridderkerk wordt mogelijk gesloten eind 2018

De generatorenfabriek Brush in Ridderkerk wordt mogelijk gesloten aan het einde van 2018. De generatorenfabriek is momenteel in handen van een Britse eigenaar namelijk investeerder Melrose. Deze organisatie wil de activiteiten van de fabriek in 2018 namelijk verhuizen naar Tsjechië.

Als deze verhuizing daadwerkelijk doorgaat zullen 166 werknemers van de tweehonderd werknemers hun baan verliezen dat heeft de vakbond CNV bevestigd. De afgelopen jaren is de energiemarkt behoorlijk veranderd volgens Brush. De energietransitie in de wereld zorgt er voor dat er minder vraag is naar generatoren. Daardoor neemt de productie van generatoren af en is het niet mogelijk om de fabriek veel langer open te houden. Bovendien zou de fabriek in Ridderkerk al een tijd verlies draaien. Dat zorgt er voor dat een doorstad niet voor de hand ligt. Een woordvoerder van de fabriek gaf aan dat er maar twee opties waren of de fabriek grotendeels verhuizen of de fabriek failliet laten verklaren. Het bedrijf heeft in eerste instantie voor de eerste optie gekozen.

Het aantal verkochte generatoren nam steeds verder af. Zo werden in 2012 nog 41 generatoren verkocht. Dit aantal daalde echter drastisch naar slechts 18 generatoren in 2017. Verder zal de productie van generatoren in 2018 verder teruglopen. Deze vooruitzichten zorgen er voor dat er beslissingen genomen moeten worden. Het bedrijf gaat hierbij ook het overleg aan met de vakbonden. Samen met de vakbonden wil Melrose met een sociaal plan komen. Op donderdag 1 februari 2018 zijn de personeelsleden van de generatorenfabriek ingelicht door de vakbonden CNV en FNV. De CNV-bestuurder Piet Verburg is niet blij met de huidige ontwikkelingen. Hij geeft aan dat investeerder Melrose wel miljarden heeft gestoken in de overname van GKN het moederbedrijf van Fokker. Desondanks wil Melrose geen paar miljoen euro investeren in de fabriek Brush om deze te behouden. Op dit moment onderzoeken de vakbonden of er alternatieven zijn waardoor de banen behouden kunnen worden.