Saudi-Arabië krijgt meer concurrentie op oliemarkt vanaf 2016

Als het om olieproductie gaat dan wordt het land Saudi-Arabië gezien als een grootmacht in de wereld. Ook binnen de OPEC heeft Saudi-Arabië een zeer grote invloed op de besluitvorming. Ondanks de stevige positie van dit land merkt ook Saudi-Arabië dat de concurrentie wereldwijd toeneemt op de oliemarkt. Volgens de Britse krant Financial Times heeft Saudi-Arabië last gekregen van concurrentie in zijn belangrijkste markten. Deze uitspraak werd in de Britse zakenkrant geplaatst op maandag 28 maart 2016. De basis voor het bericht vormde de cijfers van energieconsultancybedrijf FGE.

De onderzoeker van energieconsultancybedrijf FGE concludeerden dat Saudi-Arabië de afgelopen drie jaar zijn aandeel op negen van zijn vijftien belangrijkste markten heeft zien slinken. Verder merkte Saudi-Arabië dat China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten steeds meer olie aanschaffen van concurrerende olieproducerende landen zoals Rusland en Irak. De concurrentiepositie van Saudi-Arabië komt niet meteen in gevaar maar het land merkt wel dat andere landen hard vechten voor hun positie op de oliemarkt.

Saudi-Arabië heeft altijd het doel gehad om zijn marktaandeel in de wereldoliehandel te behouden. Daardoor blijft het land veel olie produceren. Andere landen voerden ook de olieproductie op waardoor er een andere verhouding is ontstaan tussen de vraag en het aanbod van olie. Omdat de vraag niet gelijkmatig steeg met het aanbod van olie is de olieprijs omlaag geschoten.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijs is nog steeds laag maar daar kan verandering in komen. Saudi-Arabië zoekt al internationaal de samenwerking op met andere landen. Zo zijn er aan het begin van 2016 gesprekken geweest tussen Saudi-Arabië en Rusland over het verlagen van de olieproductie of in ieder geval het maken van een afspraak over een zogenoemd productieplafond. Dit productieplafond zorgt er voor dat landen een maximum hoeveelheid olie mogen produceren. Nu kunnen Rusland en Saudi-Arabië hierover wel afspraken maken, de andere landen van de wereld zijn er ook nog. De politieke strijd tussen olieproducerende landen is nog niet voorbij. Daardoor zal de olieprijs nog niet enorm stijgen.