Technische uitzendbureaus hebben volop aanvragen aan einde van 2022

Technische uitzendbureaus in Nederland hebben het erg druk aan het einde van 2022. Dat komt omdat er nog steeds heel veel aanvragen worden uitgezet bij technische uitzendbureaus. Het gaat hierbij om vacatures voor installatiemonteurs, servicemonteurs en mechatronicamonteurs. Het is niet verwonderlijk dat er aan het einde van het jaar veel vacatures worden uitgezet in de techniek. Bepaalde sectoren hebben namelijk te maken met meer drukte. Hierbij kun je denken aan de installatietechniek waarin veel onderhoud en reparaties worden gepleegd aan verwarmingsinstallaties waaronder cv-ketels. Daarom worden veel installatiemonteurs gevraagd. Omdat de piekdrukte redelijk tijdelijk is komen de aanvragen vooral bij technische uitzendbureaus terecht.

Verder hebben veel fabrieken onderhoudsstops. De machines draaien dan minder of staan stil. Daardoor kunnen reparaties worden uitgevoerd. Voor deze reparaties worden onderhoudsmonteurs en servicemonteurs aangetrokken. De opleiding mechatronica wordt in veel vacatures gevraagd. Hoewel het aantal vacatures toeneemt betekent dit niet dat uitzendbureaus meer mensen kunnen plaatsen. Er is namelijk een tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt. Er moeten meer vakkrachten worden opgeleid. Dit verloopt steeds beter maar desondanks blijft het tekort aan personeel in de techniek bestaan. Technicum uitzendbureau is ook actief in het opleiden van technisch personeel, onder andere doormiddel van Technicum ONE. Verder worden ook meer BBL opleidingen geboden in de techniek. Voordat een BBL-er echter vakvolwassen ben je vaak een paar jaar verder. De tekorten aan technisch personeel hadden daarom een aantal jaar eerder moeten worden opgelost. De mensen die nu opgeleid worden in de techniek kunnen over een aantal jaar pas een bijdrage leveren aan de technische branche.

Het aantal aanvragen voor ervaren vakkrachten blijft daarom ook hoog. Niet alleen in de winterperiode van 2022-2023. Ook de maanden die volgen zal de vraag naar technisch personeel groot zijn. Voor uitzendbureaus zal daarom de druk op werving en recruitment groot zijn. Voor onervaren technisch personeel een ideaal moment om in te stromen in de techniek met behulp van een inwerktraject en opleiding.