Technische uitzendbureaus hebben behoefte aan nieuwe instroom in 2018

Uitzendbureaus in de techniek merken dat er te weinig beschikbare gekwalificeerde kandidaten zijn op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is niet meer in evenwicht. De vraag naar technische vakkrachten is groter dan het aanbod. Dat zorgt er voor dat een technisch uitzendbureau vaker ‘nee’ moet verkopen. Dat doen uitzendbureaus liever niet omdat het plaatsen van uitzendkrachten op nieuwe vacatures de belangrijkste kernactiviteit is van een uitzendbureau.

Uitzendbureaus zullen daarom oplossingsgericht moeten denken. Kandidaten die niet direct een technische achtergrond hebben kunnen misschien doormiddel van opleidingen en trainingen geschikt gemaakt kunnen worden om als instromer aan de slag te gaan in een assistentenfunctie in de techniek. Steeds meer bedrijven blijken hiervoor open te staan. Het tekort aan personeel is zodanig dat de meeste bedrijven graag nieuwe instromers willen aannemen indien deze instromers in ieder geval technische affiniteit hebben.

Motivatie blijkt een steeds belangrijkere rol te spelen bij sollicitatieprocedures. Uitzendbureaus zullen daarom ook steeds meer op de zogenaamde ‘zachte selectiecriteria’ moeten selecteren. Dat is een uitdaging maar het biedt ook nieuwe kansen. Vooral voor werkzoekenden is de huidige ontwikkeling heel gunstig. Dat komt omdat er steeds meer kansen ontstaan om opleidingen te volgen en om werk te krijgen. De arbeidsmarkt is oververhit maar opleidingen en trainingen kunnen als een katalysator gaan werken en er voor zorgen dat de huidige werklozen toch nog aan een baan geholpen kunnen worden. Net als in de afgelopen jaren zullen ook uitzendbureaus hierbij een belangrijke functie gaan invullen.