Tabakindustrie verder in de problemen door accijnsverhoging in 2020

Dit jaar zijn de prijzen voor rookwaren aanzienlijk gestegen in Nederland. Gemiddeld lag de prijs voor rookwaren in juli 2020 ongeveer 19 procent hoger dan in dezelfde maand in 2019. Dit bericht werd dinsdag 11 augustus 2020 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De statistiekorganisatie geeft in een toelichting aan dat de prijstoename het gevolg is van de verhoging van de accijns op tabak. Eerder dit jaar werden twee accijnsverhogingen doorgevoerd in Nederland.

Rookwaren aanzienlijk duurder

De prijs voor een pakje sigaretten werd met 1 euro verhoogd in april. Deze volgde op de verhoging eerder dit jaar van 14 eurocent en ook doorgevoerd op andere tabaksproducten. Door de accijnsverhoging lag de prijs voor een pakje sigaretten in juli 2020 ongeveer 15,7 procent hoger ten opzichte van een dezelfde maand in 2019. De prijs van shag steeg met zelfs met 27,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor sigaren moet in 2020 in totaal 4,2 procent meer worden betaald ten opzichte van vorig jaar.

Accijnsverhogingen gaan door

Daarmee stoppen de verhogingen overigens nog niet. Er staat een nieuwe accijnsverhoging gepland voor 1 januari 2021. Dan komt er een nieuwe verhoging van nog eens 12 eurocent bij. Uiteindelijk wordt de prijs voor een pakje sigaretten in 2023 in totaal 10 euro. Dat is geen goed nieuws voor de tabaksindustrie die haar omzet en marge de afgelopen tijd hebben zien verdampen. Of beter gezegd: “de tabaksindustrie ziet haar inkomsten in rook opgaan”.