Driekwart Nederlandse gemeenten komt in de financiële problemen in 2020 door coronacrisis

De coronacrisis zorgt er voor dat gemeenten in financiële moeilijkheden komen. Dat komt naar voren uit een enquête van de Volkskrant. Dit onderzoek werd door 77 gemeenten ingevuld. Een groot aantal van de gemeenten in Nederland stond er al matig tot slecht voor op het gebied van financiën. Nu denkt driekwart van de gemeenten dat extra bezuinigingen noodzakelijk zijn. Er zijn verschillende gemeenten in Nederland die denken dat ze aan het einde van 2020 niet in staat zullen zijn om alle rekeningen te voldoen.

Zo denken de gemeenten Stadskanaal en Tholen denken binnen een half jaar al financieel in de knel te komen. De gemeente Dronten denkt vooral in de problemen te komen doordat ze naar eigen zeggen minimaal een half miljoen aan toeristenbelasting is misgelopen. Volgens de gemeente komen er in de zomer normaal gesproken honderdduizenden bezoekers. Deze toeristen komen dankzij festivals als Lowlands en Opwekking. Nu deze festivals zijn geannuleerd vanwege het coronavirus en de maatregelen die daar uit voortvloeien zijn bepaalde gemeenten een deel van hun inkomsten kwijt.

Tozo

Daarnaast hebben gemeenten ook extra kosten. Hierbij kun je denken aan de zogenaamde corona-steunmaatregelen. De Tozo is een bekende kostenpost. Dit is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Gemeenten maken op dit gebied extra kosten. Niet alleen de overbruggingsregeling kost geld maar ook alle aanvragen controleren kost extra tijd en geld.