CNV: honderdduizenden werknemers in de problemen door coronacrisis in 2020

Volgens de vakbond CNV zullen in Nederland honderdduizenden werknemers in de problemen door de huidige coronamaatregelen. Deze maatregelen zijn uiteraard het antwoord van de overheid op de coronacrisis. Volgens de vakbond hebben de maatregelen een groot effect op de arbeidsmarkt. De CNV geeft aan dat er sprake is van een toenemende paniek op de arbeidsmarkt. Om werknemers meer zekerheid te bieden zou een tijdelijk calamiteitenfonds in het leven moeten worden geroepen.

Het CNV geeft naar eigen zeggen aan dat ze worden platgebeld door werkenden die:
“ondanks verkoudheidsklachten of koorts toch moeten komen werken”. Deze werknemers zouden toch besluiten om te gaan werken omdat hun werkgevers die aangeven. Volgens het CNV is dit “volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM”. Ongeveer zes procent van de ondervraagde werknemers heeft aangeven dat hun werkgever ziekmeldingen niet serieus neemt in deze tijd. Daarnaast zijn er ook werkgevers die hun werknemers dwingen om vakantiedagen op te nemen. Veel werkgevers maken deze besluiten noodgedwongen om kosten te besparen in deze crisis. Toch hebben niet alleen bedrijven het lastig. Voor werknemers worden de komende weken ook steeds moeilijker. Er is minder werk en gedwongen vakantie en adv-opname komt veel voor. Daarnaast zouden werknemers door de coronacrisis in de problemen komen met betrekking tot de mantelzorg.

Ook de zorg voor kinderen is regelmatig moeilijk te combineren met werk. Doordat de scholen gesloten zijn komen veel ouders in de knel. Ze kunnen niet of nauwelijks opvang voor hun kinderen regelen en moeten bovendien de kinderen nog helpen met bepaalde lessen en leerstof. Ouders hebben hier niet altijd de tijd of mogelijkheden voor. Vooral grote gezinnen hebben deze problemen. Werknemers moeten vaak een complete planning er op na houden om alles thuis en op het werk goed te laten verlopen. Daarnaast is er ook regelmatig de onzekerheid vanuit hun werkgever of er wel werk blijft of dat er ontslagen vallen en tijdelijke contracten niet meer worden verlengd. Ook veel uitzendkrachten raken door de maatregelen tegen corona in de knel.