Succesvol kwartaal 1 voor de huizenmarkt in 2016

NVM-Makelaars maakte donderdag 7 april 2016 bekend dat de woningmarkt is in het eerste kwartaal van 2016 verder is aangetrokken. Volgens de makelaars die aangesloten zijn bij de NVM zijn er in het eerste kwartaal niet alleen meer woningen verkocht, ook de gemiddelde verkoopprijs is verder gestegen. In totaal werden in kwartaal 1 van 2016 door NVM-Makelaars 34.810 bestaande koopwoningen verkocht.

De stijging komt uit op bijna 20 procent ten opzichte van 2015 in dezelfde periode. Als men kijkt naar het totale aantal transacties op de woningbouw dan schat de NVM dat er 45.000 woningen werden verkocht in het eerste kwartaal van 2016. Er zijn nu volgens de NVM elf opeenvolgende kwartalen in Nederland geweest waarin er meer woningen zijn verkocht dan de kwartalen een jaar eerder.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 is het eerste kwartaal van 2016 minder gunstig geweest voor de Nederlandse woningmarkt. In deze vergelijking komt de woningmarkt minder positief naar voren. Er was namelijk een daling van 12,4 procent in kwartaal 1 van 2016 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. De NVM geeft daarbij echter aan dat over het algemeen in het eerste kwartaal van een jaar minder woningen worden verkocht dan in het laatste kwartaal.

Reactie van Technisch Werken
De huizenmarkt maakt nog steeds een groei door ten opzichte van 2015. De bouwsector merkt dat er een grotere vraag naar woningen ontstaat. Het aantal bouwprojecten in de woningbouw neemt toe. Daar profiteren bouwbedrijven van en installateurs. Er ontstaat steeds meer werk voor bouwpersoneel waardoor de arbeidsmarkt steeds minder beschikbare bouwvakkers bevat.

Doordat er meer werk ontstaat in de bouw gaat het inkomen van bouwpersoneel op den duur omhoog en daarmee ook de koopkracht. Daardoor kan een positieve ontwikkeling in werking gezet waarbij het ene positieve effect het andere positieve effect bewerkstelligd.