Verkoopprijs van woningen gestegen in eerste kwartaal 2016

In het eerste kwartaal van 2016 lag de gemiddelde verkoopprijs van woningen in Nederland 5,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2015. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal is er ook sprake van een stijging. In het eerste kwartaal van 2016 lag de verkoopprijs van woningen gemiddeld één procent hoger dan het laatste kwartaal van 2015. Gemiddeld lag de verkoopprijs van woningen in Nederland in het eerste kwartaal van 2016 op 225.000.

Transactieprijs voor woningen
De gemiddelde transactieprijs is nog niet op het oude niveau van voor de financiële crisis. Als men de transactieprijs van het eerste kwartaal van 2016 vergelijkt met het niveau van de transactieprijs voor de crisis dan ligt het huidige niveau ongeveer negen procent lager.

Krappe woningmarkt
NVM-voorzitter Ger Hukker geeft aan dat er verschillen zijn in de regio’s van Nederland op het gebied van de prijsontwikkelingen voor koopwoningen. Het is logisch dat in gebieden waar een krappe woningmarkt heerst de prijzen van woningen sneller stijgen dan gemiddeld. Vooral in Amsterdam gaan de woningprijzen aanzienlijk om hoog. De prijzen zijn daar met 20 procent gestegen. Andere regio’s met een aanzienlijke prijsstijging zijn de omliggende regio’s zoals Zuid-Kennemerland en de Bollenstreekt.

Ook in de regio’s Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Enschede en de stad Groningen hebben te maken met een toenemende vraag naar woningen die het aanbod van woningen overstijgt. Daardoor is ook in die grote steden een krapte ontstaan op de woningmarkt. Er zijn echter ook regio’s waar minder woningen worden verkocht. Met name in de noordoostelijke regio’s van Noord-Brabant worden verhoudingsgewijs weinig woningen verkocht. Ook het zuidoosten van Groningen en de regio Den Helder blijft achter in de woningverkoop.

Reactie van Technisch Werken
Het gaat goed met de woningmarkt in Nederland. Inmiddels is in bepaalde regio’s een krapte aan bepaalde woningtypen ontstaan. Dit is niet gunstig voor de mensen die woningen zoeken. Voor de bouwondernemingen is het echter wel gunstig. Deze bedrijven kunnen namelijk een  toename in het aantal projecten verwachten. De woningmarkt zorgt voor een enorme impuls voor de bouwsector. Bouwvakkers en installatiemonteurs vinden weer volop werk. Dikwijls werken ze voor technische uitzendbureaus op diverse bouwlocaties door heel Nederland.