Eerste kwartaal 2016 zijn cao-lonen gestegen aldus CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt dat de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2016 met 1,8 procent zijn gestegen. Als men deze stijging vergelijkt met 2015 dan is er sprake van een behoorlijk verschil. In het eerste kwartaal van 2015 stegen de cao-lonen nog met 1,4 procent. Die groei was al aanzienlijk. De toename van de cao-lonen in 2015 was de sterkste groei van cao-lonen sinds 2012.

Verschillende sectoren
Op donderdag 7 april 2016 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tevens bekend dat vooral ambtenaren in Nederland een hoger salaris ontvingen in kwartaal 1 van 2016. Voor ambtenaren steeg het loon met maar liefst 3,1 procent. In de particuliere sector steeg het loon met 1,6 procent en bij de gezondheidszorg en de sociale verzekeringen steeg het loon met 1,3 procent.

Hoger dan inflatie
Het percentage van de gemiddelde loonstijging is volgens het CBS sinds de tweede helft van 2014 hoger dan het inflatiepercentage. Op donderdag maakte het CBS tevens bekend dat de inflatie voor de maand maart uitkwam op 0,6 procent.

Reactie van Technisch Werken
Het gaat weer beter met de economie. Daarnaast zijn er ook verhoudingsgewijs veel cao’s afgesloten de laatste tijd. Voor werknemers treed er nu een betere tijd aan. Er is meer werk en bedrijven zullen beter hun best doen om hun personeel te behouden. Buiten de verhoging van het cao loon zullen er ook aanvullende afspraken worden gemaakt met werknemers over salarisverhogingen. Veel salarissen zijn namelijk tijdens de economische crisis nauwelijks verhoogd. Nu het beter gaat met de economie kan hier verandering in komen.