Stork wordt in 2016 overgenomen door Amerikaanse bedrijf Fluor

Stork is een bedrijf dat actief is als dienstverlener in de petrochemische sector en de energiesector. Het bedrijf levert monteurs aan verschillende grote klanten in de olie-industrie en gasindustrie. Maandag 7 december 2015 werd bekend gemaakt dat Stork zal worden overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Fluor. Het bedrijf Fluor neemt Stork over voor 695 miljoen euro van de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital Partners.

Stork en Fluor
Door de overname gaan Stork en Fluor samen en ontstaat er een bedrijf met een omzet van 2,1 miljard euro per jaar. Het personeelsbestand na de overname zal bestaan uit een totaal van ongeveer 19.000 personeelsleden. De  naam van de onderneming blijft gewoon Stork. Het hoofdkantoor komt in Nederland. Stork zal worden geleid door Stork-topman Arnold Steenbakker. De heer Steenbakker zal direct aan de bestuursvoorzitter van Fluor.

Wanneer vindt de afronding van de overname plaats?
In de eerste helft van 2016 hoopt Fluor de overname van Stork af te ronden. Daarvoor moet nog wel het nodige werk worden verricht. Toch verandert er in eerste instantie niet veel voor het personeel van Stork. Fluor-topman David Seaton geeft de volgende reactie op de overname: ”De overname van Stork komt overeen met het doel van Fluor om onze mogelijkheden op doordachte en strategische manieren te versterken”. Het bedrijf Fluor verwacht behoorlijke synergievoordelen door de acquisitie van Stork te benutten. Daarnaast verwacht het bedrijf een behoorlijke marktuitbereiding te realiseren.

Fluor
Het bedrijf Fluor is gevestigd in Texas. Fluor is een industriële dienstverlener.  Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 40.000 werknemers in dienst en heeft een omzet van 21,5 miljard dollar. De operationeel directeur van het bedrijf Fluor is Peter Oosterveer. Hij heeft in het verleden wel samengewerkt met Stork-topman Steenbakker. Van 1983 tot 2005 heeft de heer Steenbakker namelijk voor Fluor gewerkt. Dit verklaarde Fluor-directeur Oosterveer maandag.

Reactie van Technisch Werken
Het is belangrijk dat het personeelsbestand niet slinkt bij de overname van Stork door Fluor. Na de economische crisis zal het in de technische sector langzamerhand beter worden. Toch is de petrochemische sector nog niet een sector met positieve vooruitzichten. Voor een bedrijf als Stork, dat veel in dit segment actief is, zal het nog wel lastig worden om al het personeel aan het werk te houden. Die uitdaging mag ze nu samen met Fluor aangaan.