Nederlandse tak Componenta wordt overgenomen door Industrieconcern VDL in 2016

In september 2016 werden de Nederlandse activiteiten van Componenta failliet verklaard. Omdat dit bedrijf een aantal grote klanten heeft konden de curatoren het personeel van het bedrijf nog aan het werk houden. Het personeel kon doorwerken en dat blijkt achteraf doorslaggevend te zijn geweest voor de beslissing van VDL om de Nederlandse tak van Componenta over te nemen. De belangrijke contracten die eerder gesloten waren konden daardoor worden behouden.

Componenta is een Finse leverancier van truckonderdelen en had tot september 2016 een Nederlandse tak waar ruim driehonderd werknemers werkzaamheden uitvoerden. Deze Nederlandse tak was verdeeld over de Limburgse plaatsen Weert en Heerlen. Deze arbeidsplaatsen lijken door de overname in eerste instantie grotendeels veilig gesteld te zijn. Nu Componenta onder de vleugels van familiebedrijf VDL verder kan blijven voortbestaan zullen de klanten naar verwachting van VDL ook weer nieuwe onderdelen gaan bestellen. VDL verwacht dat op termijn ook weer een groot deel van het personeel van Componenta in dienst kan treden. De ijzergieterij en de metaalgieterijen zullen die worden overgenomen van Componenta zullen in de toekomst verder onder de naam VDL Castings.

Curator Peter Brouns is blij met dit goed resultaat. Een groot deel van de werkgelegenheid wordt behouden geeft hij aan in een reactie. Ook provincie Limburg is positief over het voornemen van VDL. De provincie zal mee gaan investeren in bijvoorbeeld scholing voor de medewerkers aldus gedeputeerde Marleen van Rijsbergen (Werk & Welzijn). Gezamenlijk met VDL wil de provincie er voor zorgen dat de maakindustrie in Limburg wordt behouden en versterkt. Eerder had VDL de Limburgse autofabriek NedCar over genomen. Deze werd ook met sluiting bedreigd. Inmiddels worden bij dit bedrijf sinds 2014 verschillende BMW Mini’s gebouwd. Dit verloopt voorspoedig en het bedrijf kan zelfs groeien en draagt prima bij aan de winst van de industriegroep.