Eneco wordt overgenomen door Japans consortium in 2019

Inmiddels is duidelijk geworden dat energieconcern Eneco wordt overgenomen door een groep Japanse bedrijven. Voor de overname betaald Japans consortium onder leiding van Mitsubishi 4,1 miljard euro. Mitsubishi krijgt door de overname wel tachtig procent van de aandelen in handen. De overige aandelen zullen naar het Japanse energiebedrijf Chubu gaan.

Dit bericht werd maandag 25 november 2019 bekend gemaakt door Eneco. Het energiebedrijf is in handen van 44 gemeenten. Deze krijgen bij de verkoop echter een hogere prijs dan ze eerder hadden ingeschat. Eerder ging men nog uit van een verkoopprijs van 3 miljard euro. Nu de prijs op 4,1 miljard is vastgesteld is dat goed nieuws. Toch moeten de gemeenten wel akkoord geven voor de overname. Ook andere organisaties zijn hierbij betrokken. Zo moet de minister van Economische Zaken nog akkoord gaan met bet bod.

Eneco is er zeker van dat dit een goede deal is. In een reactie geeft Eneco aan “het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco, onder wie de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid”. Ondanks de overname blijft Eneco als zelfstandig onderdeel actie. Daarnaast zullen ook het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven bestaan. Dat heeft Eneco aangegeven in een persbericht.