Steeds meer woningen van hout in Nederland vanaf 2021

Het gebruik van hout in de woningbouw lijkt de afgelopen tijd toe te nemen. Steeds meer woningen worden geheel of gedeeltelijk van hout gemaakt. De keuze voor hout als bouwmateriaal is natuurlijk niet revolutionair. Al eeuwen of zelfs millennia worden woningen geheel of gedeeltelijk gebouwd van hout. Het bouwmateriaal hout heeft een aantal voordelen. Een belangrijk voordeel is dat hout relatief goedkoop is en gemakkelijk verkrijgbaar is. Daarnaast is hout ook milieuvriendelijk. Dat laatste lijkt tegenstrijdig maar is wel waar. Hout hoeft eigenlijk niet geproduceerd te worden want het groeit gewoon in de natuur. Feitelijk hoeft men het alleen te kappen en te verzagen tot planken en balken. Daarnaast kan men een aantal behandelingen uitvoeren om het hout te verduurzamen.

Houtbouw of traditionele bouw

In Nederland hecht men nog veel aan traditionele bouw van woningen die uit bakstenen, beton en cement bestaan. De productie van cement is echter verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van alle wereldwijde CO2-uitstoot. Ook de productie van beton is niet bepaald duurzaam. Het gebruik van hout is daarom vanuit het CO2 oogpunt verstandig. Toch is het gebruik van hout nog niet heel populair. Dat komt omdat beton enorm lang mee kan gaan. Als men beton vergelijkt met hout op het gebied van levensduur dan zal beton het winnen. Toch kleven er aan beton ook nadelen. Beton wordt gemaakt van 60 tot 75% zand en grind, 15 tot 20% water en 10 tot 15% cement.

Materialen

Deze materialen worden vermengd om tot een ideaal betonmengsel te komen. Het gebruik van water is in de cementindustrie zelfs zo groot dat 9% van het wereldwijde industriële waterverbruik. Dat is omgerekend 1,7 procent van het totale waterverbruik dat opgaat aan de productie van cement. Daarnaast moet je ook de kalksteen verhitten tot 1500 graden Celsius. Dat zorgt voor grote hoeveelheden CO2. Elke 1000 kilo cement veroorzaakt 822 kilo CO2. Dat zorgt er voor dat de betonindustrie verantwoordelijk is voor 7% van de mondiale CO2-uitstoot. Verder is beton zwaarder dan hout waardoor ook een zwaarder fundament nodig is. Ook daarvoor zijn natuurlijk materialen nodig.

Hout wordt meer gebruikt

De komende tijd is de kans groot dat men meer hout gaat toepassen in de bouw. Zeker nu de bouwkosten oplopen zal men vaker kiezen voor goedkopere materialen om daarmee kosten in de woningbouw te besparen. Daarnaast zal naast het materiaal ook steeds meer bespaard worden op de bouwtechnieken. Omdat hout zoals aangegeven lichter is van gewicht kan ook geld bespaard worden op de constructie van het fundament. Kortom door meer hout te gebruiken meer woningen in een korte tijd bouwen tegen een lagere prijs en bovendien ook milieuvriendelijker. Daarnaast kan men houten woningen in de toekomst makkelijker afbreken en het hout recyclen. In de hele bouwcyclus is hout dus in die zin milieuvriendelijker. Behalve het feit dat hout minder lang mee gaat dan beton en meer onderhout vereist dan beton zijn er eigenlijk weinig redenen om niet voor hout te kiezen.