Stedin gaat netwerkbedrijf van Zeeuws energieconcern DELTA overnemen in 2017

Netbeheerder Stedin zal van het Zeeuwse energieconcern DELTA een netwerkbedrijf overnemen. Dit heeft Stedin vrijdagmiddag bekend gemaakt. In het bericht gaf Stedin aan dat ze ongeveer 450 miljoen euro gaat betalen voor dit onderdeel met de naam Enduris. DELTA zit financieel in de problemen.

Afsplitsing Enduris
Om uit deze problemen te komen moet DELTA het onderdeel Enduris afstoten dat een financieel gezond netwerkbedrijf is. Aan het einde van 2016 kwamen het kabinet en de aandeelhouders tot de beslissing dat het verkopen van Enduris noodzakelijk is. Daarnaast is DELTA ook wettelijk verplicht om haar netwerkactiviteiten en energieactiviteiten op te splitsen. De werknemers van Enduris zullen echter niet heel veel van de verkoop merken. De werknemers zullen tot het einde van de reguleringsperiode in 2021 volgens woordvoerder van Stedin ”in principe niks” van de veranderingen merken. Daarbij werd wel opgemerkt dat er geen garanties worden gegeven aan het personeel. De organisatie onderzoekt wel of werkprocessen slimmer en efficiënter kunnen verlopen.

Naast de werknemers zullen ook de klanten van Enduris weinig van de overname merken. De woordvoerder gaf aan dat de contracten die reeds gesloten zijn met klanten van Enduris ook in de toekomst zullen worden gerespecteerd. Ieder jaar worden wel de tarieven opnieuw vastgesteld. Dit zorgt er voor dat er wel dingen kunnen wijzigen tegen het einde van de looptijd van de contracten.

Kerncentrale Borssele
DELTA is ook mede-eigenaar van de kerncentrale in Borssele die er financieel ook niet goed voor staat. Er worden nu gezonde bedrijfsonderdelen verkocht. Dit moet voldoende geld opleveren voor het afdekken van de financiële problemen van de slecht draaiende bedrijfsonderdelen. Verder is het geld ook nodig om de veiligheid van de kerncentrale te bekostigen.