Voor 1 december 2016 komt er duidelijkheid over energiebedrijf DELTA

DELTA is een Zeeuwse energiebedrijf dat er financieel niet heel goed voor staat. Het bedrijf heeft aan de aandeelhouders laten weten dat ze voor 1 december duidelijkheid wil hebben of zij netwerkbedrijf Enduris overnemen. Als dat niet het geval is wil DELTA met andere netwerkbedrijven om tafel gaan. De bedrijven Alliander en Stedin zijn hierbij al als naam gevallen. Een woordvoerder van DELTA maakte het bericht vrijdag 18 november 2016 bekend na eerdere berichtgeving door PZC.

Net als andere energiebedrijven in Nederland is ook Delta verplicht om haar netwerkbedrijf af te stoten. Een overname van het netwerkbedrijf door andere partijen zou gevolgen kunnen hebben voor de werkgelegenheid. Delta hoopt daarom dat haar netwerkbedrijf kan worden verkocht aan haar huidige aandeelhouders. Op 1 juli 2017 wordt de splitsingswet van kracht. Daarom is er wel haast bij de beslissing. Daarom heeft DELTA aan haar aandeelhouders gevraagd om voor 1 december 2016 duidelijkheid te geven.

De aandeelhouders van Delta zijn de provincie en gemeenten. Deze aandeelhouders willen echter geen gezonde bedrijfsonderdelen verkopen. Deze gezonde onderdelen zorgen er namelijk voor dat de verliezen die worden geleden op kerncentrale Borssele, die eigendom is van DELTA, nog een beetje gecompenseerd kunnen worden. De Nederlandse regering heeft aangegeven in oplossingen te denken. De overheid heeft een reddingsplan bedacht maar de aandeelhouders hebben hier nog niet mee ingestemd. Op donderdag 17 november 2016 werd het reddingsplan nog verworpen door de aandeelhouders van DELTA.