Staatsecretaris wil afvalbeheer toekomstbestendiger maken vanaf 2019

Er dreigt in Nederland een afvalcrisis te ontstaan. Er is te veel afval maar er blijkt te weinig capaciteit om al dit afval te verbranden binnen een korte tijd. Daardoor ontstaat een steeds grotere afvalberg. De afvalsector in Nederland heeft de overheid gewezen op deze problemen. De overheid heeft echter aangegeven dat de afvalsector zelf ook moet meedenken in oplossingen. Er zijn contractafspraken gemaakt met verschillende landen waaronder Groot-Brittannië over het verwerken van afval.

In Nederland wordt er in feite nauwelijks afval gestort. Daarvoor is Nederland eenvoudigweg te klein en te druk. Daarnaast komt het milieu en het grondwater in gevaar bij het storten van afval. Nederland doet er alles aan om grondstoffen uit afval te halen en te recyclen. Het afval dat niet gerecycled en niet hergebruikt kan worden zal moeten worden verbrand. Daarvoor is capaciteit nodig en daar blijkt in Nederland een tekort aan te zijn. Het gevolg is dat er alleen maar meer afval bijkomt. Dat zorgt er voor dat de afvalverwerkers aangeven dat ze de afval toestroom niet meer aankunnen. Het openbreken van bestaande contacten met landen zoals Groot-Brittannië over de afname van afval kost veel geld. Daarom doen afvalverwerkers een oproep aan staatssecretaris Van Veldhoven om mee te denken over oplossingen.

De staatssecretaris Van Veldhoven erkend de zorgen in de afvalbranche. Daarom gaat ze er voor zorgen dat er oplossingen worden bedacht. Ze wil zich inzetten voor een toekomstbestendig afvalbeheer. In een reactie zegt staatssecretaris Van Veldhoven. “Ik vind dat ons afvalbeheer toekomstbestendiger moet worden en ik ga bezien wat daar voor nodig is.”