De Nederlandse bouwsector wil dat de overheid gaat ingrijpen zodat duizenden scholen in Nederland sneller verduurzamen. Deze verduurzaming is noodzakelijk omdat anders de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs niet worden gehaald. Voorzitter Bernard Wientjes en directeur Etty Schippers van rijksinitiatief De Bouwagenda hebben dit aangegeven in een artikel van het dagblad Trouw. De Bouwagenda is een organisatie die in het leven is geroepen om de verduurzaming van utiliteit te bevorderen. Het gaat daarbij met name om de verduurzaming van scholen en ziekenhuizen.
Scholen en ziekenhuizen zijn gebouwen die intensief worden gebruikt. Er wordt veel energie afgenomen door deze utiliteitscomplexen omdat ze lang open zijn en er veel mensen aanwezig zijn. Vrijwel alle ruimten van scholen en ziekenhuizen worden benut waardoor er veel energie wordt verbruikt met betrekking tot de verwarming en verlicht. Ook zijn er in scholen en ziekenhuizen verschillende soorten apparatuur aanwezig waardoor het energieverbruik nog hoger is. Denk hierbij vooral aan de apparatuur van ziekenhuizen die bijvoorbeeld nodig is om patiënten en artsen te ondersteunen.
Wientjes en Schippers willen namens de bouwsector het verduurzamen van gebouwen als scholen en ziekenhuizen aanjagen. Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer honderd scholen verduurzaamd. Als deze verduurzaming niet in een sneller tempo wordt doorgevoerd zullen alle gebouwen pas in 2350 energiezuinig zijn volgens de Bouwagenda. Inmiddels hebben Wientjes en Schippers een aantal woningcorporaties overgehaald om 2,3 miljoen sociale huurwoningen te verduurzamen. Volgens hen is het nog niet gelukt om alle scholen mee te krijgen in de verduurzaming. Scholen kijken volgens Wientjes en Schippers vaak de andere kant op. “Terwijl drieduizend schoolgebouwen met energielabel G onderaan de duurzaamheidsladder bungelen.”