Verduurzaming en duurzaam bouwen verhogen werkdruk in bouwsector vanaf 2018

De bouwsector heeft in 2018 een stijging doorgemaakt in de bouwproductie. Ook in 2019 zal er een stijging zijn in de bouwproductie. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de bouw van nieuwbouwwoningen er zijn ook andere factoren die er voor zorgen dat de bouwsector het drukker krijgt. De bouw is namelijk een belangrijke branche als het gaat om de verduurzaming van Nederland. Veel oude woningen die niet energiezuinig zijn worden de afgelopen jaren gerenoveerd en daarbij wordt ook gekeken naar de gekeken naar de energievoorziening. In het kader van de energietransitie moeten veel woningen worden aangepast.

De komende jaren zullen woningen zoveel mogelijk aardgasvrij worden gebouwd. Er zijn verschillende oplossingen denkbaar om woningen te verwarmen. Hierbij kan gedacht worden aan waterstofketels, warmtepompen en stadverwarming. Al deze technische ontwikkelingen moeten worden gerealiseerd door technisch personeel. Om die reden worden er de komende tijd steeds meer elektromonteurs en installatiemonteurs gevraagd die hun noodzakelijke bijdrage kunnen leveren in de techniek en energietransitie. De werkdruk in de bouw wordt groter.

Investeringen in duurzaamheid zijn nu al een belangrijke aanjager van de groei in de bouw. Die investeringen worden bovendien steeds belangrijker. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen was vorig jaar 66.000. Dit jaar moeten er ook ongeveer 66.000 worden gebouwd en volgend jaar 70.000. In de drie jaren zal het aantal nieuwbouwwoningen rond de 75.000 liggen.