Productievertrouwen in juni 2019 gestegen

In de maand juni van 2019 is de industriële productie in Nederland afgenomen. Desondanks is het productievertrouwen deze maand wel gestegen. Dat betekent dat productiebedrijven in de industrie minder negatief zijn over de bedrijvigheid die ze in de sector verwachten. Ook zijn ze positiever gestemd over de voorraden in de industrie. De Duitse ifo-index daalde echter wel. Deze index is een maatstaf voor het Duitse producentenvertrouwen. De Duitse bedrijven in de industrie hebben het moeilijk in 2019. In Duitsland is de industriële productie gekrompen de afgelopen tijd.

Dat is niet verwonderlijk want Duitsland is een groot industrieel land dat veel producten verkoopt over de gehele wereld. Daardoor heeft de Duitse industrie ook veel last van de handelsoorlog tussen Amerika en China. Ook tussen Europa en Amerika zijn er handelsspanningen die vooral de auto-industrie dreigen te raken en de staalsector. Daardoor heeft ook Duitsland de gevolgen gemerkt. Duitsland is op het gebied van de auto-industrie een toonaangevend land in de wereld. Als de autosector wordt geraakt hebben ook andere industrieën problemen. De staalindustrie is bijvoorbeeld een grote leverancier van de automotive. Ook andere onderdelenproducenten merken de effecten van een terugloop in de auto-industrie.

De komende tijd is heel spannend voor Europa, Amerika en ook China. De wereld kijkt met bezorgdheid naar de handelsoorlog tussen Amerika en China. Het lijkt er op dat de komende tijd nog geen oplossing komt voor dit slepende conflict. Als die oplossing er wel komt kan de rust weer keren en dan kan de wereldmarkt weer een nieuwe groei doormaken. Het bijzondere van de situatie is dat het op dit moment nog niet slecht gaat met de Amerikaanse economie. Amerika is de grote speler in de handelsoorlog maar heeft toch nog een economische groei ook al is die groei nog beperkt. De Amerikaanse president moet de komende tijd echter werken met een dubbele agenda. Hij zal er voor moeten zorgen dat de bedrijven en markten in Amerika vertrouwen in hem krijgen en behouden. Daarnaast moet hij ook wereldwijd zijn positie verstevigen. Tenslotte heeft hij nog een verkiezingsstrijd die hij moet gaan winnen. Daarvoor moet hij duidelijk goede resultaten boeken. Een goed handelscontract met China zou dan zeer welkom zijn.