Amerikaanse importheffingen drukken resultaten Chinese industrie in juni 2019

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Amerika en China weer met elkaar in gesprek gaan over hun handelsbetrekkingen. De afgelopen periode liep het handelsconflict tussen beide economische grootmachten steeds verder op waardoor een uitkomst ver weg leek. Na afgelopen weekend wordt er weer voorzichtig gehoopt op een handelsakkoord waar zowel China als Amerika een handtekening onder kunnen zetten. Het was opvallend dat de afgelopen maanden vooral in het nieuws werd gemeld dat vooral Amerikaanse bedrijven en consumenten last hadden van de importheffingen die vanuit Donald Trump werden opgelegd op Chinese producten. China had op haar beurt namelijk ook op Amerikaanse producten importheffingen doorgevoerd.

Amerika eerst
De eenzijdigheid van het nieuws werd maar weer eens onderstreept door voornamelijk te beweren dat de aanpak van Trump een negatief effect heeft gehad op de Amerikaanse bevolking. Inmiddels wordt duidelijk dat de aanpak van Donald Trump wel degelijk effect heeft gehad op de Chinese industrie. Deze industrie is in de maand juni verder gekrompen dan verwacht. Dat is geen wonder want Amerika is een grote afnemer van producten uit China. Het is daarom logisch dat de handelsbetrekkingen tussen China en Amerika goed worden onderzocht en indien nodig worden aangepast. Donald Trump is daar mee bezig en wil Amerika daarin op de eerste plaats zoals hij in zijn verkiezingscampagne heeft aangegeven.

Inkoopmanagersindex
De Chinese producenten hebben duidelijk last van de importtarieven die vanuit Amerika zijn opgelegd. Daarnaast is er ook sprake van een daling in de binnenlandse vraag. Afgelopen zondag werd dit duidelijk uit gegevens van het statistiekbureau van China. De inkoopmanagersindex kwam uit op 49,4 punten in juni. Dit is een index waarbij de inkoopmanagers bij bedrijven worden ondervraagd over hun resultaten. Als deze index beneden de 50 punten komt betekent dat een krimp van de sector. Analisten hadden echter gerekend op een stand van 49,5 punten. De uiteindelijke index werd een tiende lager.

Export
Daarnaast deed ook de export van China het minder goed. Dat voorspelt niet veel goeds voor de komende maanden. Economen zien het somber in en denken dat de overheid van China meer stimuleringsmaatregelen zal moeten invoeren om de economie van het land te ondersteunen. Voor Trump zijn deze ontwikkelingen goed nieuws. Hij kan waarschijnlijk rekenen op een constructieve houding van China in de onderhandeling over de handelsbetrekkingen. Immers, China is niet gebaat bij de huidige situatie en zal deze situatie graag willen oplossen.