Rotterdam verdubbelt laadpunten voor elektrische auto’s tot 2018

De stad Rotterdam wil in ongeveer twee jaar tijd het aantal laadpunten in de stad aanzienlijk uitbreiden. In totaal moeten er in Rotterdam ruim 3600 laadpunten voor elektrische auto’s komen voor 2018. Dit betekend dat er in twee jaar tijd ongeveer 1800 openbare oplaadpunten gebouwd moeten worden. Rotterdam wil elektrisch rijden stimuleren en daardoor de kwaliteit van de lucht verbeteren. Het verdubbelen van het aantal laadpunten is slechts één van de maatregelen om elektrisch vervoer te stimuleren volgens wethouder Pex Langenberg van Duurzaamheid. Dit impliceert dat de stad meer plannen heeft voor het stimuleren van het rijden met elektrische auto’s.

Op dit moment heeft Rotterdam  ongeveer 1400 openbare laadpunten en nog eens 500 private laadpunten. Deze zijn gebouwd bij bewoners en op gemeentelijke terreinen. Gezamenlijk komt het aantal laadpunten dus op 1900 in Rotterdam. Dit biedt echter onvoldoende dekking voor de gehele stad Rotterdam. Volgens de eerder genoemde wethouder zijn er gezien het huidige gebruik nog ongeveer 1800 openbare laadpunten nodig voor 2018. Wethouder Pex Langenberg weet niet hoeveel private laadpunten daar nog bij komen. Dat is volgens hem nog onbekend.

Reactie van Technisch Werken

Laadpunten voor elektrische auto’s zijn van cruciaal belang om een goed netwerk voor elektrische auto’s te creëren en in stand te houden. Het opladen van een elektrische auto is bovendien niet iets dat zo snel gebeurd al een gemiddelde tankbeurt. Daarom zal men ook goed moeten kijken naar de capaciteit per laadpunt voir elektrische auto’s.  Daar moet goed over worden nagedacht. Mensen die op hun laadbeurt moeten wachten moeten ook de ruimte krijgen om te parkeren. Dit zorgt voor vraagstukken in de infrastructuur.