Rotterdam wil elektrische deelsteps toelaten als duurzaam vervoer vanaf 2018

De stad Rotterdam is van plan om twee bedrijven toestemming te geven om elektrische deelsteps in de stad beschikbaar te stellen. De elektrische deelsteps kunnen net als deelfietsen doormiddel van een telefoon van het slot worden gehaald. Daarvoor moet men echter wel een bepaalde app gebruiken. De deelsteps zouden op vrijwel elke plek in de stad achtergelaten mogen worden zodat men door de hele stad gebruik kan maken van dit duurzame vervoersmiddel.

Rotterdam heeft de bedrijven Bird en SwheelS2Go toestemming gegeven om de elektrische steps te gaan inzetten in de stad. Deze toestemming wordt pas echt van kracht wanneer deze vervoersmiddelen zijn goedgekeurd voor de toepassing op de openbare weg. De RDW levert een belangrijke bijdrage in deze goedkeuring. Op dit moment weet de gemeente nog niet wanneer de toelating feitelijk geregeld kan zijn.

Er worden in Rotterdam vanaf 2017 al deelfietsen ingezet van onder meer Obike en Mobike. Vanaf deze week heeft Rotterdam ook elektrische deelscooters toegelaten op de openbare weg. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd e-scooters in Rotterdam neergezet door het bedrijf Felyx. Dit bedrijf heeft ook al elektrische voertuigen ingezet in Amsterdam. Vanaf deze week worden ook scooters in grote delen van Rotterdam neergezet. Het is echter op een aantal locaties niet toegestaan om te parkeren. Op die locaties is het ook niet mogelijk om de elektrische scooter met de telefoon af te sluiten en op slot te zetten. In dat geval moet men de scooter op een andere locatie in de stad parkeren.