ING verwacht dat deelauto’s de verkeerdrukte kunnen beperken vanaf 2035

Deelauto’s zullen volgens een onderzoek van ING steeds meer worden ingezet. Een deelauto is een auto die door meerdere automobilisten gedeeld wordt voor bepaalde ritten. Door gebruik te maken van deelauto’s kan het aantal in een stad worden beperkt. Deelauto’s worden populairder maar op dit moment wordt er nog nauwelijks gebruik gemaakt van deze vervoersoplossing. De reden dat de deelauto’s nog niet op grote schaal worden ingezet worden heeft te maken het gebruikersgemak.

Deelauto’s moeten het voor mensen makkelijker maken om zich te vervoeren in drukke steden. Er moeten echter wel oplossingen worden bedacht betrekking tot het overhandigen van sleutels. Bovendien moet men ook goed op de hoogte zijn van de locatie van de deelauto. De aanbieders van deelauto’s zijn meestal automobilisten en geen professionele bedrijven. Dat betekent dat de aanbieders van deelauto’s elkaar moeten vertrouwen. Ze moeten ook vertrouwen hebben in de dienstverlening om de auto ter beschikbaar te stellen. Dit vertrouwen moet er ook zijn in de technologie en de apps die in de praktijk worden gebruikt om de deelauto’s te faciliteren. Dat zorgt er voor dat er op technologisch gebied het nodige moet worden gedaan voordat deelauto’s echt effectief kunnen worden ingezet.

Wanneer er echter goede oplossingen worden geboden voor de technologische problemen dan zullen in de toekomst steeds meer deelauto’s worden ingezet op de Nederlandse wegen. In Nederland is ongeveer 41 procent van de automobilisten bereid om hun eigen auto als deelauto in te zetten wanneer daar een financiële vergoeding tegenover staat. Daarnaast zou ongeveer 18 procent bereid zijn om een deelauto te gebruiken. Nederlanders willen per dag gemiddeld 45 euro ontvangen als ze hun auto beschikbaar stellen als deelauto. In de overige Europese landen is de gemiddelde vraagprijs 33 euro per dag voor het inzetten van een deelauto. In 2025 zou het aantal deelauto’s in Europa stijgen tot een kleine 300 miljoen. Als er zoveel deelauto’s worden ingezet zal ook de verkeersdrukte worden beperkt. Op die manier zijn deelauto’s een belangrijke oplossing voor het aanpakken van verkeersproblemen voor de komende jaren. Daarbij is het delen van auto’s overigens vooral effectief in grote drukke steden.