Deelauto’s worden populairder in Europa vanaf 2018

Een deelauto is een auto die door meerdere mensen kan worden gebruikt op verschillende momenten. In tegenstelling tot een huurauto worden deelauto’s meestal gebruikt voor 1 of enkele ritten waarna de deelauto beschikbaar is voor een andere automobilist. Meestal kunnen mensen die een deelauto willen gebruiken op een app zie waar de deelauto zich bevind. Dan kunnen ze indien ze dat wensen een deelauto benutten die zich zo dicht mogelijk bij hen bevind.

Deelauto’s
Een groot voordeel van deelauto’s is dat het autoverkeer optimaal wordt benut. Veel mensen gebruiken tegenwoordig hun auto voor woon-werkverkeer of ze gaan er mee heen en terug naar de winkel. Dat zorgt er voor dat een groot deel van de auto’s geruime tijd stil staan en dat zorgt er voor dat parkeerplekken worden bezet. Dat kost geld maar zorgt er ook voor dat steden heel druk bezet worden met auto’s. Met name in grote drukke steden wordt het steeds interessanter om gebruik te maken van kleine deelauto’s die door meerdere mensen gedeeld kunnen worden. In Europa is de markt voor deelauto’s sterk aan het groeien. Economen van ING hebben aangegeven dat het aantal gedeelde wagens in Europa zou op kunnen lopen van een kleine 400.000 in 2018 tot 7,5 miljoen in 2035.

Auto’s delen
Er werd een internationaal onderzoek gedaan in opdracht van de bank onder dertienduizend mensen in dertien Europese landen. De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat drie op de tien Europeanen met een rijbewijs interesse zou hebben in het gebruikt van een deelauto. Ongeveer zestig procent van de Europeanen zou bereid zijn om zijn of haar auto te delen met andere mensen al daar een vergoeding tegenover stond. Er moet overigens wel een onderscheid worden gemaakt tussen mensen die interesse in het gebruik van een deelauto hebben en mensen die daadwerkelijk bereid zijn om hun auto met meerdere automobilisten te delen. In 2018 wordt ongeveer 0,1 procent van alle auto’s in Europa gedeeld. De ING-economen hebben aangegeven dat er nog geen echte ‘Airbnb van het autodelen’ is opgestaan.