Nederland heeft in december 2019 ruim 50.000 oplaadpunten voor elektrische voertuigen

Uit een overzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt naar voren dat Nederland ruim 50.000 oplaadpunten heeft voor stekkervoertuigen in december 2019. Hiervoor heeft de RVO op woensdag 11 december 2019 een overzicht gepubliceerd. Daar staat ook in vermeld dat er gemiddeld twaalfhonderd oplaadpunten per maand extra werden geplaatst in Nederland.

Daardoor is het aantal oplaadpunten aanzienlijk toegenomen. De extra oplaadpunten zijn nodig omdat men in Nederland meer gebruik gaat maken van elektrische auto’s. Waarschijnlijk is de Tesla Model 3 het bestverkochte automodel van 2019. Dat betekent dat elektrische auto’s in Nederland heel populair zijn. Dat vereist een optimale infrastructuur waarin elektrische auto’s goed opgeladen kunnen worden. Een goede spreiding van oplaadpunten in Nederland is van groot belang.

Op dit moment staan er in Nederland 27.992 publieke oplaadpunten en 21.351 semipublieke oplaadpalen. Verder ging ook de plaatsing van snelladers omhoog in 2019. De RVO telde 1.136 snelladers op 289 locaties. Vooral in Rotterdam is het aantal laadpunten voor elektrische auto’s gestegen. In totaal kwam het aantal laadpalen begin december 2019 in die stad uit op 3.138. In november kwamen er maar liefst 50 nieuwe oplaadpunten bij in Rotterdam.

Ondanks de toename op het gebied van oplaadpunten in Rotterdam heeft Amsterdam nog steeds het grootste aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s. In de Nederlandse hoofdstad zijn aan het einde van 2019 maar liefst 4.900 oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Dat betekent dat er in Amsterdam alleen al meer laadpalen staan dan er tankstations in Nederland zijn.