Kunststof kozijnen populair in de woningbouw

Kunststof kozijnen worden tegenwoordig in bijna alle nieuwe woningen geplaatst. Ook in vele oudere woningen worden kunststof kozijnen geplaatst als de houten kozijnen verrot zijn of gekozen wordt voor een beglazing met een hoger rendement. De meeste kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC oftewel Polyvinylchloride. Dit is een kunststof met een lange levensduur en heeft maar weinig onderhoud nodig. Dit is een belangrijk voordeel dat er voor zorgt dat veel particulieren maar ook veel bedrijven kiezen voor kunststof kozijnen. Er zijn echter meer voordelen die er voor zorgen dat mensen kiezen voor een kozijn van kunststof in plaats van hout.

Voordelen van kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen hebben een aantal belangrijke voordelen. Een belangrijk voordeel van kunststof kozijnen is de duurzaamheid. Kunststof is een materiaal dat heel lang mee gaat. Het materiaal hoeft nauwelijks onderhouden te worden. Dat betekent dat kunststof kozijnen niet geschilderd hoeven te worden, dat kan in de praktijk zelfs niet eens. Naast onderhoudsvriendelijke en duurzaam is een kunststof kozijn ook beter geïsoleerd dan andere soorten kozijnen. Kunststof isoleert nog beter dan hout. Het materiaal heeft niet alleen een isolerende werking tegen warmte maar ook tegen geluid. Tot slot hebben kunststof kozijnen ook nog een hoge score op het gebied van milieuvriendelijkheid. Door de moderne productieprocessen gaat er weinig materiaal verloren en op het gebied van recycling is ook veel mogelijk.

Nadelen van kunststof kozijnen
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan kunststof kozijnen. Een belangrijk nadeel is dat kozijnen van kunststof moeilijk gerepareerd kunnen worden als er barsten of scheuren in zitten. Ook als er hoekjes uit missen kan men deze vaak maar moeilijk repareren. In die gevallen is hout echt veel gunstiger materiaal om te herstellen. Kunststof kozijnen kunnen ook nauwelijks overgeschilderd of gespoten worden. de verf hecht niet op kunststof. Daarnaast kan de verf ook nog een schadelijke werking hebben op het onderliggende kunststof. Gelukkig kan men kunststof kozijnen wel in verschillende kleuren en structuren bestellen.