Wat is vezelversterkte kunststof?

Een vezelversterkte kunststof is een samenvoeging van kunststofhars met speciale vezels waardoor de kunststof sterker is en stijver is dan normale kunststof. Er worden verschillende vezels gebruikt om kunststoffen te verstevigen. Dit kan bijvoorbeeld glasvezel zijn maar ook koolstofvezel. Daarnaast worden ook aramidevezels gebruik als versterking. Hierbij kun je denken aan kunststoffen zoals Twaron en Kevlar. Deze materialen worden als verstevigende vezels gebruikt. Natuurlijk wordt er ook een kunststof toegepast in de vorm van een kunststofhars. Dit dient als matrix-materiaal en is over het algemeen een thermohardende kunststof zoals polyester of epoxyhars.

Thermoharders
Een thermoharder is een kunststof die bij een kamertemperatuur en atmosferische druk gaat uitharden. Thermoharders kunnen als matrix in composieten worden gebruikt. Daarvoor zijn epoxyharsen (EP) en de onverzadigde polyesterharsen (UP= unsaturated polyester) geschikt.

In de praktijk worden polyesterharsen met name toegepast in combinatie met glasvezels of polyestervezels. Er wordt een katalysator gebruikt die er voor zorgt dat het uitharden van de polyesterhars start.
Waar worden vezelversterkte kunststoffen voor gebruikt?

De toepassing van vezelversterkte kunststoffen is breed. Zo worden deze kunststoffen gebruikt in de scheepsbouw. In de bouw van jachten en pleziervaartuigen wordt bijvoorbeeld vezelversterkt polyester gebruikt. Ook in de automotive wordt gebruik gemaakt van vezelversterkte kunststoffen. Hierbij kun je onder andere denken aan de monocoque die wordt aangebracht ter bescherming van de coureurs in Formule 1-wagens. Deze bestaat uit koolstofvezelversterkte kunststof. Omdat vezelverstrekte kunststoffen sterk zijn maar een licht gewicht hebben worden deze materialen ook toegepast in de luchtvaart en ruimtevaart. Bijvoorbeeld in de bouw van zweefvliegtuigen of ultra lichte vliegtuigen. Ook in de sportindustrie worden veel materialen gemaakt van vezelversterkte kunststoffen. Hierbij kun je denken aan de frames van tennisrackets maar ook een bobslee of ski’s kunnen van vezelversterkte kunststoffen worden gemaakt. Dat is ook zo met zeer lichte racefietsen.