Recordverlies Tesla in derde kwartaal 2017

Tesla heeft in het derde kwartaal van 2017 een groot verlies gedraaid. Het kwartaalverlies is het grootste dat het bedrijf ooit in de boeken heeft genoteerd. Het kwartaalverlies heeft onder andere te maken met de investeringen die Tesla heeft gedaan met betrekking tot de productie van haar Model 3. In het derde kwartaal van 2017 had Tesla een verlies van 619,4 miljoen dollar. Het bedrijf had eerder nog een winst weten te behalen van ongeveer 22 miljoen dollar.

Het verlies kwam niet onverwacht. In de maand oktober werd al duidelijk dat Tesla de productiedoelstellingen voor de Model 3 niet zou gaan halen in het derde kwartaal van 2017. De ambiteuze doelstelling was om in dat kwartaal in totaal 1500 Tesla’s van dit type te produceren maar het werden er slechts 260. Topman Elon Musk benoemde dat het bedrijf te maken had met een ware ”productiehel” met betrekking tot de productie van de Tesla Model 3.

Momenteel gaat het wel beter met de productie van Tesla. Dit maakte Tesla woensdag bekend. Het bedrijf geeft aan dat de productiesnelheid momenteel wel at verbetering laat zien. Het is echter wel zo dat doelstellingen die eerder zijn benoemd nog niet gehaald worden. Klanten van Tesla die een auto hebben besteld zullen daarom nog wel wat langer moeten wachten. Door de productieproblemen en de negatieve cijfers stond het aandeel van Tesla in de Amerikaanse nabeurshandel flink onder druk. Het aandeel van het autobedrijf kreeg te maken met een min van bijna 6 procent. Sinds het begin van 2017 staat het aandeel van Tesla nog steeds op een plus van ongeveer 50 procent.