Provincie Noord-Brabant wil op 7 februari 2015 een verbod op boringen naar schaliegas

De provincie Noord-Brabant wil niet dat er in haar provincie boringen worden gedaan naar schaliegas. Om er zeker van te zijn dat deze boringen niet plaatsvinden wil de provincie op zaterdag 7 februari 2015 een verbod invoeren waarmee het boren naar schaliegas wordt verboden. Vrijdag 6 februari 2015 gaf Minister Kamp van Economische Zaken dat het beoogde verbod voorbarig is. De minister schreef in een brief aan Provinciale Staten dat het beoogde verbod “vooruit loopt op de uitkomsten van onderzoek”.

Onderzoek naar schaliegasboringen
Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de risico’s van schaliegasboringen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu. Tijdens dit onderzoek wordt met name gekeken naar de mogelijke vervuiling van grondwater door chemicaliën die tijdens de schaliegasboringen vrijkomen in de grond.

Brabant als locatie voor proefboringen naar schaliegas
De provincie Noord-Brabant is één van de locatie die de overheid op het oog heeft met betrekking tot het proefboren naar schaliegas. De provincie wil echter niet dat de proefboringen door gaan. Daarom gaat de provincie de milieuverordening aanpassen zodat de boringen verboden kunnen worden. Minister Kamp vindt de procedure van de provincie Noord-Brabant ongebruikelijk en heeft vragen bij de zorgvuldigheid van het voorgenomen verbod.

Reactie van Technisch Werken
Noord-Brabant heeft dusdanig veel zorgen over de boringen naar schaliegas dat ze bij voorbaat een verbod willen hebben op het doen naar proefboringen. Dit kan volgens de minister dan wel ongebruikelijk zijn, hij neemt de zorgen echter niet weg. De minister Kamp laat dus enorme steken vallen. Ook zijn werkwijze naar de provincie Groningen zorgt voor weinig lof. Het lijkt er op dat hij het belang van de provincies niet voor ogen heeft maar alleen het belang van de economie van Nederland. Het feit dat Noord-Brabant een verbod overweegt maakt ook duidelijk dat de provincie weinig vertrouwen heeft in de onderzoeken die worden gedaan.