Shell stopt vanaf oktober 2015 met boringen naar olie in Alaska

Aan het begin van 2015 was er veel ophef over de ambities van Shell om te boren naar olie in Alaska. Tegenstanders waren bang voor een grote natuurramp in het kwetsbare maar ruige water rondom Alaska. Shell wilde echter wel boringen verrichten omdat er in de bodem onder de wateren in Alaska veel olie te vinden zou zijn. Het Nederlands-Britse olieconcern maakte maandag 28 september 2015 bekend dat ze echter niet verder gaan met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska.

Stoppen met proefboringen in Alaska
Shell maakte bekend dat er geen extra boringen in Alaska worden uitgevoerd omdat de uitkomst van een proefboring teleurstellend is geweest. Daarnaast is boren in de wateren rondom Alaska niet eenvoudig en moet men veel geld investeren om dit veilig te kunnen uitvoeren. De uitgaven aan de technische systemen zijn dusdanig hoog dat men deze kosten niet zal terugverdienen. Het huidige prijsniveau van olie op de wereldoliemarkt is daar niet gunstig genoeg voor. Verder noemt Shell dat ook de “uitdagende en onvoorspelbare” regels een belangrijke rol hebben gespeeld bij het besluit om de boringen stop te zetten. De oliebron die is aangeboord door Shell zal worden afgesloten en verlaten. Shell gaat andere activiteiten in de Chukchi Zee bij Alaska stopzetten.

Reactie van Technisch Werken
Dit moet een behoorlijke tegenvaller zijn voor Shell. Het bedrijf heeft enorm veel tijd en geld geïnvesteerd om te mogen boren in de Chukchi Zee. Al deze inspanningen blijken nu vrijwel voor niets te zijn geweest. Shell kan niet rendabel olie produceren uit dit gebied en zal moeten vertrekken. De Chukchi Zee zal daardoor niet meer de kans lopen op een grote olieramp en dat is een enorme opluchting voor de natuur en de organisaties die zich daarvoor inzetten.