In Utrecht en Noord-Brabant zijn nauwelijks woningen te koop rond de 1,5 ton in 2019

Het aanbod aan woningen rond de 150.000 euro is in Nederland aanzienlijk afgenomen. Dat betekent dat er nauwelijks nog doorstroming kan plaatsvinden op de woningmarkt. Mensen die beneden modaal verdienen hebben het al lastig op de woningmarkt maar ook alleenverdieners met een modaal inkomen hebben het moeilijk.

Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Brabant is het aanbod aan koopwoningen met een vraagprijs rond de 150.000 euro beperkt. In Utrecht is slechts 1,1 procent van de koopwoningen in deze prijsklasse beschikbaar en in Noord-Brabant slechts 1,6 procent. Gemiddeld ligt het percentage aan koopwoningen met een vraagprijs rond de 150.000 euro op 4,3 procent in heel Nederland. In 2018 lag dit percentage nog op 7,5 procent. Dit komt naar voren uit het onderzoek van De Hypotheker. Deze hypotheekverstrekker vergeleek het aanbod aan woningen op de woningwebsite Funda in de eerste week van november 2018 met die van de derde week van november 2019. Daaruit kwamen een aantal ontwikkelingen naar voren.

Met name het aanbod aan woningen van rond de 150.000 euro is afgenomen. Dat betekent dat er voornamelijk duurdere woningen beschikbaar zijn. Over het algemeen is het beter dat het aanbod aan woningen zo breed mogelijk is. Dan is er namelijk pas echt een goede doorstroming mogelijk.