Minder faillissementen in januari 2015

Op vrijdag 6 februari 2015 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gegevens bekend over de faillissementen in januari 2015. In deze maand is het aantal faillissementen gedaald ten opzichte van een maand daarvoor. Volgens het CBS had de daling vooral te maken met het aantal zittingsdagen van de rechter. De rechter spreekt namelijk officieel het faillissement uit over een organisatie in een zogenoemde zitting. In december 2014 werden er vijf zittingsdagen gehouden en in de maand januari van 2015 werden er vier zittingsdagen gehouden door de rechter.

Faillissementen in januari 2015
In de maand januari van 2015 moesten 464 bedrijven vanwege een uitgesproken faillissement de deur sluiten. Dit waren 56 minder faillissementen dan in de maand december van 2014. Ten opzichte van januari 2014 was het aantal faillissementen in januari 2015 gedaald met 22 procent.

Er waren verschillen in de branches waarin bedrijven failliet gingen. Met name in de handel nam het aantal bedrijven dat failliet ging toe. In december was het aantal bedrijven dat failliet ging in de handel 132 in december 2014, in januari 2015 was het aantal faillissementen in deze sector gestegen naar 137. In de bouw daalde het aantal faillissementen van 52 naar 42.

Reactie van Technisch Werken
Het aantal faillissementen neemt af maar dat gebeurd nog niet met enorme sprongen. Veel bedrijven kampen nog met moeilijkheden door onzekerheden op de markt. Er worden veel offertes uitgeschreven op de markt maar er is sprake van veel concurrentie daardoor moeten veel bedrijven scherp rekenen. De prijzen staan onder druk en dat zorgt er voor dat bedrijven in bijvoorbeeld de bouw weinig financiële reserves kunnen aanleggen. Deze financiële reserves zijn van groot belang voor de stabiliteit van een organisatie tijdens een economische crisis.