Pensioenleeftijd in Nederland binnen tien jaar mogelijk boven de 70 jaar

De pensioenleeftijd in Nederland gaat de komende tijd verder omhoog. Onderzoekers verwachten dat werknemers vanwege de hogere levensverwachting later zullen stoppen met werken. De onderzoekers die dit hebben onderzocht vallen onder de OESO. Dit is een organisatie waarbinnen verschillende Westerse economieën met elkaar samen werken. Volgens de OESO onderzoekers zal de levensverwachting van mensen verder omhoog gaan. Verschillende landen hebben de pensioengerechtigde leeftijd afgestemd op deze levensverwachting. Ook Nederland hoort bij die landen. Momenteel, in 2023 is de pensioengerechtigde leeftijd 66 jaar en tien maanden. Naar verwachting loopt de pensioengerechtigde leeftijd van Nederland op naar 67 jaar in 2024.

Langer doorwerken

Daar stopt het echter niet bij want in 2028 is de pensioengerechtigde leeftijd volgens de planning 67 jaar en drie maanden. Nederland hoort bij de top als het gaat om de pensioengerechtigde leeftijd binnen Europa. Naast Nederland hebben ook Denemarken, Estland, Zweden en Italië de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Naar verwachting van de onderzoekers van de OESO zullen mensen die nu 22 jaar zijn en de arbeidsmarkt betreden tot hun zeventigste levensjaar door moeten werken om de pensioengerechtigde leeftijd te behalen. In Denemarken zal deze groep zelfs moeten doorwerken tot 74 jaar.

Fysiek en mentaal zware beroepen

Dat zijn natuurlijk berekeningen maar de praktijk is vaak geheel anders. Er zijn verschillende beroepen waarin het fysiek en mentaal niet haalbaar is om tot 74 jaar door te werken. Hierbij kun je denken aan stratenmakers, lassers, installatiemonteurs en metselaars. Uiteraard zijn er meerdere fysiek zware beroepen waarin doorwerken tot 70 jaar of langer medisch gezien niet haalbaar is. De overheid zal voor de mensen in fysiek maar ook mentaal zware functies oplossingen moeten zoeken als ze deze groepen langer wil laten doorwerken.