Pensioenfonds Zorg en Welzijn steunt klimaatbeleid van Shell niet op dinsdag 18 mei 2021

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) gaat het klimaatbeleid van Shell niet langer steunen. Het pensioenfond gaat komende dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering daarom tegen de zogenaamde klimaatparagraaf van Shell stemmen. Dit bericht werd bekend gemaakt tijdens een interview van het NRC met PFZW-voorzitter Joanne Kellermann en hoofd beleggingen Geraldine Leegwater van pensioenuitvoerder PGGM.

Nieuwe beleggingsstrategie

In een toelichting geeft Kellermann aan dat de pensioenfondsen afgelopen jaar een nieuwe beleggingsstrategie hebben gepresenteerd. Veel pensioenfondsen willen de verduurzaming een impuls geven in hun beleggingsbeleid. Onethische bedrijven en grote vervuilers kunnen daardoor op steeds minder financiële ondersteuning rekenen van pensioenfondsen. Het afgelopen jaar hebben een aantal pensioenfondsen sterker de focus gelegd op het klimaat. Zo heeft het pensioenfonds voor de zorg een aangescherpte klimaatstrategie. Dat zorgt dat er bij de keuzes op het gebied van investeringen meer de nadruk wordt gelegd op het klimaatbeleid van een bedrijf. Shell is een belangrijke organisatie als het gaat om energie en de productie van brandstoffen gebaseerd op fossiele grondstoffen. Kellermann geeft in het interview met NRC aan dat ze nu voor het eerst “als aandeelhouder een adviserende stem geven”.

Meer aandacht voor het klimaat

De strategie van Shell op het gebied van het klimaat zou niet ver genoeg gaan. Toch is het niet zo dat het pensioenfonds stopt met investeringen in Shell. Daar is nu nog geen sprake van. Wel wil het pensioenfonds Shell aansporen op een positieve manier om meer te doen op het gebied van klimaatbeleid. Dinsdag 18 mei 2021 is een belangrijke datum voor aandeelhouders. Dan kunnen aandeelhouders voor het eerst een adviserende stem uitbrengen over het klimaatbeleid van Shell. PFZW heeft in totaal voor 149 miljoen euro aan aandelen in Shell. Het bericht over de afstand van het klimaatbeleid van Shell is ook voor het eerst.

Follow This

Tot voor kort heeft het op een na grootste pensioenfonds van Nederland nog geen duidelijke uitspraak over het klimaatbeleid van Shell. Follow This is een initiatief dat zich inzet om bedrijven meer te laten doen op het gebied van klimaat en milieu. Dit initiatief bestaat uit meerdere investeerders op de markt maar het pensioenfonds PFZW nam niet deel aan dit initiatief. Het lijkt er op dat het pensioenfonds morgen wel duidelijk haar mening zal geven over het klimaatbeleid van Shell. Het is echter wel een advies, de beslissingen over het klimaatbeleid liggen uiteraard bij Shell.