Dekkingsgraden Pensioenfondsen boven belangrijke grens in oktober 2020

De dekkingsgraad van pensioenfondsen is een hele belangrijke graadmeter voor het wel of niet korten van pensioenen door pensioenfondsen. Als de dekkingsgraad te laag is zal een pensioenfonds moeten korten. Bij een voldoende dekkingsgraad of een hoge dekkingsgraad komt de uitkering van pensioenen niet in gevaar. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en ABP hebben eerder dit jaar aangegeven dat het spannend wordt en er mogelijk pensioenen zullen worden gekort. De pensioenfondsen dreigden onder de belangrijke dekkingsgraad uit te komen. Maar bij deze pensioenfondsen trad een kleine verbetering op in de dekkingsgraad in oktober 2019.

Bij pensioenfonds werd een dekkingsgraad van 94,1 procent genoteerd. Dat is een stijging van 1,9 procent ten opzichte van de maand september. Als de dekkingsgraad onder de 94 procent was uitgekomen zou het pensioenfonds in 2019 al moeten korten. PFZW-directeur Peter Borgdorff spreekt over een “sprankje hoop” het gaat volgens hem om een “dagkoers” waardoor in ieder geval de kans op een korting in de pensioenen op korte termijn wordt verkleind.

De dekkingsgraad van ABP viel op 31 oktober 2,2 procentpunt hoger. Daardoor steeg de dekkingsgraad van dit pensioenfonds naar 93,2 procent. De kritische grens voor het pensioenfonds ABP is 94,2 procent.