Fraude met cryptomunten neemt toe in 2021

Er komt steeds vaker fraude voor als het gaat om de handel in zogenaamde cryptomunten. Dit heeft de Fraudehelpdesk geconstateerd. In de eerste vier maanden van 2021 is er in totaal voor 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In ruim de helft van deze fraudegevallen was er sprake van fraude die te maken had met cryptomunten. Dit heeft een nieuwsprogramma EenVandaag eerder in een bericht bekend gemaakt. Inmiddels heeft de Fraudehelpdesk het bericht bevestigd.

Nepadvertenties voor cryptomunten

Een aantal van de fraudegevallen komt voort uit nepadvertenties. De Fraudehelpdesk geeft aan dat beleggingsfraude steeds eenvoudiger plaats kan vinden omdat criminelen gebruik aken van moderne websites. Er zijn in Europa veel online bedrijven actief die beweren dat ze voor hun klanten beleggen in cryptovaluta via hun handelsplatform. Dit handelsplatform is echter digitaal en het is vaak moeilijk te beoordelen of deze websites nep zijn. Het maken van een website die er professioneel uitziet is voor veel criminelen vrij gemakkelijk.

Criminelen met mooie websites

Er zijn meer criminelen die in staat zijn om hele mooie moderne websites te maken die echt vertrouwen moeten wekken bij potentiële klanten. Denk hierbij ook aan de malafide slotenmakers die vaak ook hele mooie websites hebben die bovendien bovenaan in Google komen als je er naar op zoek bent. Ook voor de Bitcoin en andere cryptovaluta is het oppassen. Net als malafide slotenmakers kunnen ook oplichters in cryptomunten hoog in Google komen met hun websites door Google te betalen voor een hoge plaatst in de advertenties of goede websites die goed geprogrammeerd zijn. Een hoge plek in Google en een moderne website die betrouwbaar oogt kan echter een masker zijn voor een criminele organisatie.

Waarschuwing Fraudehelpdesk

Veel criminelen zijn bewust op zoek naar ouderen en andere beleggers met veel geld. Ze spelen vaak in op onwetendheid van beleggers op het gebied van cryptomunten. De Fraudehelpdesk geeft een waarschuwing aan mensen die willen beleggen in cryptomunten. Er zijn veel oplichters op dit gebied actief.