Aanpak fraude met WW-uitkeringen heeft geen prioriteit bij UWV in 2018

Verschillende medewerkers bij het UWV hebben aangegeven dat er geen tijd is om fraude met werkloosheidsuitkeringen te onderzoeken. Dit werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt door het programma Nieuwsuur. Het programma heeft verschillende gesprekken met medewerkers van het UWV gevoerd en heeft daarnaast ook andere bronnen benaderd die het UWV als organisatie zeer goed kennen. Een oud-uitkeringsdeskundige heeft onder andere tegen Nieuwsuur benoemd dat medewerkers van het UWV een bepaald aantal aanvragen moeten afronden per week. Deze doelstellingen zijn belangrijk. Voor het behalen van de doelstellingen zou “veel door de vingers” worden gezien door medewerkers van het UWV.

Fraude met WW uiterkingen
Mensen die frauderen met hun WW aanvraag kunnen daardoor in veel gevallen toch onterecht een uitkering ontvangen. De medewerkers van het UWV hebben vaak veel mensen onder hun hoede die een WW-uitkering hebben. Per maand zou het totale uitkeringsgeld honderdduizenden euro’s bedragen. Berichten over fraude zijn niet nieuw. Eerder had Nieuwsuur al bekend gemaakt dat er op grote schaal fraude wordt uitgevoerd door Poolse arbeidsmigranten. Deze zouden gebruik maken van onder meer valse handtekeningen en adresfraude. Allemaal strafbare feiten die niet of nauwelijks worden aangepakt.

Ongenoegen
Vanuit de maatschappij is er steeds meer ongenoegen over deze zeer kwalijke gang van zaken. De overheid moet echter nog oplossingen bedenken. Veel geld van belastingbetalers is echter al verdwenen in de broekzakken van dieven en fraudeurs. De straffen voor deze criminelen moeten volgens steeds meer stemmen in de maatschappij aanzienlijk worden verzwaard. Gestolen geld moet worden terugbetaald aan de staat zodat het geld kan worden besteed aan mensen die wel recht hebben op een WW uitkering.