Google bestrijd advertenties van malafide slotenmakers vanaf februari 2021

Als je in Google zoekt op slotenmaker dan is de kans groot dat de bovenstaande advertenties van oplichters zijn. Deze zogenaamde slotenmakers betalen Google geld om bovenaan te komen. Vaak gebruiken ze nep reviews en hebben ze een telefonische dienst waarbij je wordt doorgeschakeld naar een zogenaamde slotenmaker die in feite een oplichter is. Deze situatie heeft duizenden consumenten in heel Nederland veel geld gekost. Daarnaast heeft dit de naam van slotenmakers ernstig beschadigd. De slotenmakers die zich niet aan de wet houden kunnen lastig worden aangepakt in Nederland. Wel zijn er ander oplossingen namelijk het moeilijker maken dat malafide slotenmakers in contact komen met consumenten. Een belangrijk middel in deze strijd is Google.

Advertenties van malafide slotenmakers verwijderen

De website Google gaat alle advertenties voor slotenmakers verwijderen uit haar zoekmachine. Daardoor kunnen de kwaadwillende slotenmakers niet gemakkelijk meer worden gevonden en krijgen de echte professionele slotenmakers in Google een betere positie. Dat is goed voor de markt en voor consumenten. Op internet is veel informatie te vinden over malafide slotenmakers maar veel mensen zien deze informatie pas nadat ze zijn opgelicht. Afgelopen nacht is de maatregel ingegaan in verschillende landen waaronder Nederland, België, Duitsland en Zweden. Volgens de Google-woordvoerder is gebleken dat die landen relatief vaak te maken hebben met oplichting in de slotenmakersbranche.

Blijf voorzichtig met slotenmakers op internet

De maatregel zorgt er overigens niet voor dat er geen oplichters onder slotenmakers op internet zijn. Het is altijd belangrijk om na te gaan of een bedrijf een echte vestiging heeft en werkt met echter slotenmakers die bijvoorbeeld ook een auto hebben met logo van het bedrijf en overige gegevens. Vaak werken oplichters die zich uitgeven voor slotenmaker met onduidelijke facturen of werkbonnen en moet per direct contant worden betaald of het geld worden overgemaakt. Van te voren wordt vaak door oplichters geen prijs genoemd. Dat komt meestal achteraf. Vaak kunnen oplichters die zich uitgeven als slotenmaker zich bijzonder vijandig en agressief opstellen waardoor mensen toch betalen hoewel ze het gevoel hebben dat ze worden opgelicht. Wees daarom ondanks de maatregel van Google waakzaam voor malafide slotenmakers.