Overheid wil NAM desnoods via de rechter dwingen om aardbevingsschade te vergoeden

De overheid wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alle aardbevingsschade gaat vergoeden aan mensen die die schade hebben ondervonden aan de aardgaswinning. Gedupeerden hebben massaal claims neergelegd bij de NAM. De overheid vind het belangrijk dat de NAM daadwerkelijk de schade gaat betalen. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken hebben afgelopen vrijdag een reactie gegeven op uitspraken van NAM-topman Johan Atema.

Schadeclaims

De topman van de NAM had de donderdag daarvoor in een interview met NRC aangegeven dat hij na tientallen jaren gasboringen in Groningen “ruimhartig” wil zijn in het uitbetalen van schade. Daar voegde hij aan toe dat de overheid naar zijn mening onredelijke verwachtingen had gewekt bij omwonenden rondom de gaswinningsgebieden. Verder zouden er volgens de topman van de NAM ook schadeclaims binnen komen bij de NAM van mensen die niet eens in het aardbevingsgebied wonen. Atema liet verder weten dat het aantal aardbevingen aanzienlijk is gedaald. Daardoor zouden ook minder woningen de komende tijd versterking nodig hebben.

Elke woning afzonderlijk beoordelen

De overheid is het hier niet mee eens. De ministeries vinden dat iedere woning los onderzocht moet worden. Dan pas kan worden besloten hoeveel huizen versterking nodig hebben. De NAM heeft echter berekend dat slechts 50 woningen nog versterking nodig hebben. De overheid wil echter dat de NAM het onderzoek naar woningen die versterkt moeten worden zorgvuldig uitvoert. De schade moet worden vergoed door de NAM.