OPEC zal productieplafond handhaven in 2015 en 2016?

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) zal volgens Iran zijn productieplafond blijven hanteren ondanks de lage olieprijs in de wereld. Iran hoort zelf ook bij het oliekartel maar is het met deze productiekoers niet eens. Het land wil minder olie uit de aardbodem pompen zodat het olieaanbod op de markt wordt verlaagd en de prijs voor een vat olie kan oplopen tot 70 à 80 dollar. Volgens de Iraanse minister voor Olie Bijan Namdar Zanganeh is niemand is gelukkig bij het huidige prijsniveau van de olie. De Opec zal volgens hem moeten overwegen om de productie van olie te verlagen. Door de huidige overproductie van olie zal de prijs van olie onder druk blijven staan aldus Bijan Namdar Zanganeh.

Olieproductie in Iran
Zodra de Westerse sancties het land Iran niet meer in de weg staan voor de wereldhandel zal ook Iran zijn olieproductie flink gaan opvoeren. Daar hoeft het land volgens de minister van Olie niemand toestemming voor te vragen.

Olieproductie van de Opec
Al meer dan zestien maanden produceert de Opec meer dan het plafond van dertig miljoen vaten per dag. Dat plafond is op papier vastgelegd maar in de praktijk houdt het Opec zich daar niet aan. De reden voor de hoge olieproductie ligt in de wereldwijde concurrentie op de oliemarkt. Amerika wild zich in de oliemarkt steeds meer laten gelden maar de productiekosten voor het winnen van olie liggen in Amerika veel hoger dan het Midden-Oosten. Daarom hoopt het Opec kartel dat ze concurrentieslag gaan winnen. Op den duur zal Amerika namelijk niet meer voldoende verdienen aan olie om de productiekosten te overstijgen. Dan zal Amerika zich steeds verder uit de oliemarkt terugtrekken en zal de Opec haar positie op de oliemarkt verstevigen.

Reactie van Technisch Werken
De Opec is topproductie aan het draaien. Dit lijkt een handig spel maar het is voor de landen van de Opec een zware opgave. Sommige landen zijn sterk afhankelijk van de olie-export. Door de lage prijs van de olie-export zien zij een belangrijke inkomstenbron krimpen hoewel er wel veel werk voor verzet moet worden. Het is een touwtrekken tussen Amerika en de Opec. Ook Andere landen zoals Rusland worden in dit ‘spel’ meegenomen. Hoewel Amerika haar ambities in de oliemarkt aan het bijstellen is kan men nog niet zeggen dat de Opec gewonnen heeft. Gaan deze ontwikkelingen gewoon door in 2016? Wie zal het zeggen?